Гимназистите в Първомай отбелязаха Деня на Земята

ПГСС „Васил Левски” гр. Първомай, отбелязват Международния ден на Земята със състезание на тема „Билките- здраве от природата” .По традиция, учениците провеждат мероприятието в Седмицата на любимия учебен предмет. Тази година участват 32 проекта, които се оценяват от жури и публика. Утре ще се обявят тримата ученици, които печелят призови места. Освен за тях, награда ще има и за един късметлия от публиката.

Красимира Атанасова е една от участничките в състезанието. Нейният проект е за блатното кокиче. Тя го избира, защото е любимата й билка, която се среща в нашия край и, защото кокичето е допринесло за лечението на редица заболявания. Краси се вижда като бъдещ лекар, иска да познава всеки процес в човешкия организъм и затова биологията ѝ е любим предмет.

 На интересът на учениците се радва организаторът на събитието учителката по биология Николина Атанасова. Тя сподели, че целта е гимназистите да се запознаят както с лечебните свойства на билките, така и с опазването им. Това далеч не е първото честване на 22 април в училището. Като тясно свързана със земята, професионалната гимназия всяка година организира подобни мероприятия. Денят на Земята честваха и в СОУ, само че с фотоизложба на тема „Природата и ние”.

България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята, започнало от 1990 г. На призива за отбелязването на Деня на Земята се отзовават хиляди българи и денят се чества с разнообразни прояви, посветени на опазването на околната среда. На 22 април 1992 г. Президентът на Република България Желю Желев подписва клетвата в името на Земята. Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята. Тя е връчена на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро същата година. Оттогава всяка година България участва в отбелязването на Деня на Земята и дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда.

Ина Къндева

Красимира Атанасова
Николина Атанасова
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини