В Русия продават православен телефон-икона, пред който да се молиш

След модела Supremo Putin II и мюсюлманската версия Medina Oro брандът за луксозни стоки Caviar започна в Русия продажбите на православен вариант на iPhone.

На него има позлатено релефно копие на иконата "Св.Троица" на Андрей Рубльов от началото на ХV век. Специалисти, до които се е допитала компанията, разясняват, че пред смартфона с цена от близо 3000 евро може да се молиш, но не и да псуваш, докато говориш по него.

От компанията разясняват, че внимателно са изучили историята на създаването на иконата и християнския мироглед.

След това са се обърнали към гилдията на експерти по религия и право, за да чуят мнението им за това дали е допустимо и морално да се използва свято за християните изображение като аксесоар за телефон.

Заключението им е, че изображението на иконата на задния панел на смартфона не е оскърбление към религиозните чувства на християните. Според тях "за представителите на православието изображението на Св.Троица може да бъде елемент, който по мистичен начин пази собствениците на телефона".

Нещо повече – експертите обясняват, че "вярващият собственик може да чете молитви пред това изображение и да осъзнава необходимостта да води християнски начин на живот, а понеже това е телефон, то по време на разговор не бива да се използват неприлични думи, не бива да се твори зло и да се говорят лоши неща".

Като оскърбление на религиозните чувства се възприема възприемането на задния панел просто като опаковка и изхвърлянето му като отпадък или псуването по време на разговор.

Моделът Trinità и вторият от поредицата за вярващи Credo. Преди него на пазара излезе Medina със същата цена от 157 000 рубли, а предстои и пускането на модели, насочени към други вероизповедания.

На мюсюлманския iPhone има релефно изображение на джамията "Масджид ан Набави" в Медина и Шахада, свидетелстваща за вярата на собственика в Аллах. Изработването на един телефон Medina отнема 4 дни.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини