Съветниците върнаха върнатото решение на областния управител

Общински съвет – Първомай гласува и прие отново решението, взето на 27 март 2015 година и върнато от областния управител Розалин Петков без да го променя.

С това решение се разрешава на кмета на общината да изтегли заем в размер на 1 138 506, 63 лв от „НОМСБ ФЛАГ“ АД. В мотивите на Управителя се посочва, че не е провеждано обществено обсъждане на кредита и че не може да се теглят заеми след изтичането на 39 месеца от началото на мандата на ОбС.

По време на заседанието на постоянните комисии стана ясно, че веднага след получаването на уведомителното писмо от Областна управа, кметът Папазов е поискал консултация с управителя и на нея е станало ясно, че решението на Община Първомай е взето в съответствие с правилата и закона. Обществено обсъждане е проведено, а такъв кредит може да бъде теглен и след определения срок, ако кредиторът е държавно лице. „НОМСБ ФЛАГ“ АД отговаря на това изискване.

Затова кметът заяви, че на следваща среща между представители на местната власт и областната управа ще постави въпроса преди да бъдат връщани такива решения, да бъдат подлагани на обсъждане от двете страни, за да не се стига до извънредни сесии. Случилото се с Община Първомай не е прецедент, има и други общини засегнати от подобни действия.

Инж. Иван Димитров постави въпроса за окончателния лихвен процент върху изтегления кредит. Той е определен като осреднената стойнст на шестмесечен EURIBOR + максимална надбавка 5.328%. Това се равнява на лихва между 6 и 7%.

По време на извънредната сесия Председателя на местния парламент Дечко Петков се изказа остро за некомпетентността на г-жа Дачкова от Областна управа, заради която за трети път се връща важно решение, без да е запозната с обстоятелствата и нормативните уредби. „Можем да се съдим с Областната управа – каза Петков – В съда ще докажем, че сме прави, но това е загуба на време. Той е притеснен и, че в отчета на институцията, която ръководи ще пише, че са върнати решения, но няма да са ясни причините.

Решението беше гласувано от 20 съветници. Отново, както на редовната сесия, се въздържаха Илия Ганчев и трима от ГЕРБ – Красимира Александрова, Красимир Грозев, Желязко Пашев.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини