Литийно шествие с иконата на Света Богородица

От Бачковския манастир днес ще потегли литийно шествие начело с иконата на Света Богородица. Това е най-старото литийно шествие у нас, което има 700-годишна традиция.

 По традиция на втория ден от Великден, и само тогава през цялата година, иконата на Света Богородица бива изнасяна от манастира, а крайната цел е Клувията на 6 км нагоре - там, където според легендата тя е била открита от две овчарчета през 1604 година. Силна светлина между скалите ги заслепила и когато се покатерили, открили иконата в една от каменните ниши. Там, продължава легендата, тя е била скрита от монасите, за да се спаси от турските набези и опожаряванията на манастира.

 Твърди се, че иконата е нарисувана от евангелиста свети Лука, изографисал и първообраза на Христос, а за нея е позирала самата Богородица. Това е една от 20-те икони в света, за които се твърди, че са рисувани по живия модел. Иконата е подарена на манастира от двама грузински монаси - Атанасий и Октамир през 1311 година. През 1819 година тя е обкована в сребърна ризница.

 Тази година обаче по време на шествието ще бъде носено копие на иконата, тъй като обковите на оригинала трябва да бъдат реставрирани. В момента оригиналната чудотворна икона на Света Богородица е на мястото си в съборната църква на манастира и всеки, който желае може се поклони и да вземе благословение от нея. Иконата на Света Богородица вече претърпя двугодишна реставрация, извършена в самия манастир в пригодена за целта лаборатория.



Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини