Храм на над 1000 метра височина затиска върха на вулкан с най-тежкото – греховете на хората

Вярващи показаха, че няма невъзможни неща, като построиха параклис на над хиляда метра надморска височина. Те са от тетевенското село Бабинци и са съградили храм на връх Острич, съобщи bTV .

Михал Симеонов е бивш шофьор, но и майстор строител, който е участвал в реставрацията на няколко църкви. Проектът за параклиса Покров Богородичен е негов.

„Просто изпитваш едно удовлетворение, просто защото оставяш нещо след тебе, на което идват много хора да се радват на природата. Някаква надежда да им даде на тях, като влязат, като запалят една свещичка и така”, казва Михал.

Мястото на параклиса е специално. Местните казват, че върхът прилича на вулкан, а според предание Богородица се явила в съня на местен човек и му казала, че трябва да затиснат гърлото на вулкана с най-тежкото – греховете на хората. Години наред жените от Тетевен носели до върха речни камъни.

„Тука човек като дойде, виждаш ли колко спокойно се чувства? Едно разпускане, всичката тая тежест, която е на тебе бяга все едно, че някой го махва и си свободен”, допълва Михал.

Параклисът е построен за няколко месеца. Идеята била да стои постоянно отворен, но вече се заключва.

„За съжаление 3 пъти го разбиват с цел, просто има пари, които се оставят за свещите, някакви си дребни стотинки. Получават се тия неща, значи не може да се опазим от това нещо”, обяснява кметският наместник на с. Бабинци Сергей Манев.

И туристи посещават храма. Въпреки че мястото е трудно достъпно, в този параклис вече са направени две кръщенета и две венчавки.

По традиция Михал заедно с други хора от селото посрещат святата вест за Възкресението точно тук. По-близо до небето.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини