Кърмеща Богородица върна живота в Пепелина

Българи и румънци се молят за здраве пред уникалната икона.

Едно от най-малките населени места у нас е сeло Пепелина. То се намира в живописния каньон на река Черни Лом, само на 35 км от областния град.

Селото е пръснато на три склона, разделено от река Черни Лом. Пещерата Орлова чука се намира на 2 км пеша от селото и от вилата за гости по екопътека, преминаваща до ръба на каньона. Една от най-красивите местности на природния парк Русенски Лом е именно тук, около Пепелина. Резерватът и река Черни Лом обгръщат селото като в прегръдка и го пазят от големи бури. Въздухът постоянно циркулира и според изследвания на професори тук е едно от местата в България с най-чистия въздух, идеален за хора с проблеми в дихателните пътища и сърдечно-съдови заболявания.

В селото няма магазин, но хората могат да ви предложат екологично чиста храна от градините и стопанствата си.
За съжаление жителите на селото се топят и през зимата се броят на пръстите на ръцете.

Миналата година обаче тук се случи чудо. Населението на най-малкото русенско село нарасна от 17 на 20 души, след като младо семейство се венча в селския храм. Красимир и Габриела решиха да живеят в селото постоянно заедно със седеммесечния си тогава син. Двамата се врекоха един на друг в същата църква, където през 2012 г. беше открита чудотворната икона на Света Богородица Млекопитателница.

Местните хора са уверени, че сватбата е "знак свише" и обезлюденото селце получава нов шанс за живот и благоденствие.
Уникалната икона "Св. Богородица Млекопитателница" е копие на едноименната чудотворна икона, притежание на Хилендарския манастир в Света гора, Атон. Тя се съхранява в храма на килията "Типикарница" в столицата на монашеската република Карея. Тази икона е много почитана на Балканския полуостров и в Русия. Специалистите са убедени, че копието от с. Пепелина е изрисувано в края на ХIX в. от известния живописец Цаню Захариев от Тревненската живописна школа. Предполага се, че изработката му е била възложена през 1880-1882 г. от местни жители, които са се молили иконата да покровителства децата и жените в селото. Това е единствената православна икона, на която Света Богородица е изобразена кърмеща младенеца Иисус. На нея хората се молят за здраве и вярват, че тя помага при различни заболявания. В България подобни икони са голяма рядкост. Известни са едва четири, една от които е тази от Пепелина. През 2012 г. иконата беше изложена за пръв път за поклонение в катедралния храм "Св. Троица" в Русе. Вярващи от цяла България и от съседни страни прииждаха да се помолят пред чудодейния лик. Същата година иконата беше предоставена за реставрация на Константин Угринов, специалист от Регионалния исторически музей във Варна. Изработено е и точно копие на иконата от Павлин Пенев, което е предназначено за храма в с. Пепелина. Под благословението на Негово светейшество патриарх Неофит, който дълги години управляваше Русенската епархия, реставрираната икона се съхранява от митрополията в дунавския град. През миналия септември Русенският митрополит Наум отслужи света литургия в църквата на Пепелина, където беше занесено и оставено за съхранение копие на "Св. Богородица Млекопитателница". Храмът беше изпълнен с богомолци, между които и много хора, дошли от други места.

Интересът към чудотворната икона на кърмеща Богородица от откриването й насам не стихва. При поклонения в русенския катедрален храм "Света Троица" се извиват опашки от вярващи, за да зърнат и се помолят пред нея. Славата й е надхвърлила пределите на страната. Наред с русенци и миряни от различни краища на България в православния храм се стичат християни и от съседна Румъния, чули за кърмещата Мадона край Дунав. Вярващи в чудото са и хората от Пепелина, които се молят за нов шанс за красивото им селце.

ИСТОРИЯТА

Дарена на св. Сава от синайски монаси

Според преданието иконата първоначално се намирала в Лаврата на св. Сава Освещени, недалеч от Йерусалим. По заръка на основателя на манастира - св. Сава Освещени, иконата трябвало да се дари като благословение на знатен сърбин. Това бил свети Сава, архиепископ Сръбски. През ХIII век той като светско лице бил на поклонение по Светите земи. По чуден начин синайските монаси получили знак, че точно той е знатният сърбин, на когото трябва да предадат иконата. На връщане от поклонението си св. Сава оставил "Св. Богородица Млекопитателница" в Хилендарската обител. През вековете са правени различни копия на тази икона, които се намират в различни части на света.

Източник: http://www.standartnews.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини