Историческа среща между дипломати на САЩ и Куба

Държавният секретар на САЩ и външният министър на Куба се срещнаха снощи в Панама, където днес започва форум на Организацията на американските държави.
Разговорите при закрити врата между Джон Кери и Бруно Родригес са първият пряк контакт на толкова високо равнище между двете държави от началото на революцията в Куба, предаде БТА.

По-рано вчера Държавният департамент на САЩ бе оповестил, че такава среща ще има в Панама.

На 17 декември м.г. президентите на САЩ и Куба Барак Обама и Раул Кастро обявиха - единият във Вашингтон, а другият в Хавана - едновременно, че започват курс на подобряване на двустранните отношения.

През януари тази година САЩ и Куба започнаха в Хавана исторически преговори за нормализиране на двустранните отношения след повече от половин век вражда.

След като вече бяха разменени политически затворници, първата фаза на преговорите, целящи да поставят основата на сближаването, бе посветена на миграцията, където обаче имаше "сблъсък" на мненията.

Вчера източник от Сената на САЩ разкри, че Държавният департамент е препоръчал на президента Обама да извади Куба от списъка на държавите, които подкрепят тероризма.

Също вчера, докато беше на кратко посещение в Ямайка, Обама каза само, че департаментът е приключил работата си по ревизията на "черния списък" и че няма да обявява засега решението си, припомня Ройтерс.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини