Четирима затрупани под срутения хотел на Гергов

Четирима са изчезналите работници, които се издирват под руините на срутилия се хотел "Вероника" във варненския курорт "Слънчев ден", съобщи bTV.

Снощи 11-етажният хотел, собственост на пловдивския бизнесмен Георги Гергов рухна, като според официалните данни един мъж е загинал, а трима се издирват. От МВР не съобщават имената на загиналия и изчезналите, но по неофициална информация това са Тодор Тодоров Димитров, Манол Райчев Манолов, Борислав Асенов и Йордан, чиято фамилия не е ясна.

Събралите се на място семейства и близки на работниците обаче твърдят, че още един мъж липсва - малкото му име е Йосиф.

Цяла нощ на мястото на инцидента са работили служители на пожарната, както и спасители на Българския червен кръст. Екипите са претърсвали руините с термокамери, уреди за регистриране на сърдечния пулс, както и с кучета на Планинската спасителна служба.

Тъй като не са открити признаци за живот, тази сутрин тежки машини са започнали да разчистват руините.

 "Това са 10 етажа, които трябва да се махнат като строителна маса, за да се стигне евентуално до мястото, където са били видени хората. Това е огромно количество строителна маса”, каза още директорът на полицията във Варна комисар Николай Калчев, цитиран от "Фокус".

Директорът на Областната дирекция по труда във Варна Иван Иванов съобщи, че нито един от работещите на обекта не е имал трудов договор.

Разрушаването на хотела е поверено на една от големите местни строителни фирми, но тя е прехвърлила работата на подизпълнител, а той – на трета фирма.

През нощта напрежението се покачи, след като близки на затрупаните поискаха да влязат сред отломките, за да се включат в разчистването. Според предварителните информации, работниците два дни са се опитвали да бутнат носещите колони с багер, но след това са пристъпили към рязане на арматурите на ръка. Това е станало в ниските етажи и сградата изведнъж се е срутила върху хората.

Очевидци на трагедията казаха пред bTV, че работниците буквално са били принудени да предприемат опасната операция по събарянето.

Стана ясно, че точно в 17.30 часа, около 35 минути преди инцидента, техническият ръководител е отишъл и разпоредил да се къртят стоманено-бетонните конструкции, за да се извади от тях стоманата, съобщи още националното радио.

След това е напуснал обекта и работниците сами са продължили къртенето, което най-вероятно е предизвикало срутването на сградата.

Комисар Николай Калчев съобщи още, че по случая е образувано досъдебно производство, а наблюдаващ прокурор е Катя Петрова от Окръжната прокуратура във Варна. Комисар Калчев добави, че привикани на разпит са всички лица, които имат връзка с хотела – изпълнители, подизпълнители, управителят на курортния комплекс, а така също и работници на обекта.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини