Без десен завой на червен светофар, но 200 лв. глоба за паркиране в паркове

Депутатите не приеха предложението да се допуска завой на дясно при червен светофар. „За” този законопроект гласуваха 16 народни представители, „против” – 31, а 91 се въздържаха.

Вносителите от Българския демократичен център предлагаха завоят да може да бъде направен, но водачът на автомобила е длъжен да спази предимството на пешеходците и да завие едва тогава, когато се убеди, че няма да пречи на движението и че пътят е свободен за преминаване.

Мотивите, с които беше направено това предложение за промени, е, че така ще се намали задръстването в големите градове.

Депутатите отхвърлиха предложението на Петър Славов от Реформаторския блок светофарите на кръстовищата, извън тези, които фабрично не разполагат с функция за указване на края на времетраенето на зеления сигнал чрез премигване, да се снабдяват с устройства, указващи това чрез трикратно премигване.

В същото време депутатите одобриха предложението с глоба от 200 лв. да се наказва лице, което паркира пътни превозни средства в паркове, градини, детски площадки и тротоари в населените места извън обозначените за това места. Това стана чрез промените в Закона за движение по пътищата, внесен от Цветомир Михов от ГЕРБ. Той беше одобрен с 94 гласа „за”, 17 „против” и 21 „въздържал се”.

Депутатите не приеха предложението глобата да е съобразена с някакъв подоходен критерии или да се даде право на местната власт сама да определя нейния размер.

Народното събрание прие на първо четене поправки в Закона за движението по пътищата, с които се узаконява изцяло дейността на общинските структури, които администрират платеното паркиране. До момента дейността им беше на ръба на закона и често беше обжалвана в Административния съд, който отменяше наредбите на местните управи, най-вече на Столичната община, и трябваше правилата да се приемат наново.

С поправките в Закона за обществените поръчки ще бъдат вкарани отметки към влезлите в сила поправки в Закона за обществените поръчки, приети от миналия парламент по предложение на тогавашния вицепремиер по икономическите въпроси Даниела Бобева. Това е възможността администрирането на платените зони за паркиране да се осъществява или от общинско предприятие, или от търговско дружество със 100% общинска собственост и над 80% оборот, свързан с услуги на местната управа. Днес беше оттеглено предложението дейността да се осъществява чрез концесионер.

Другата предложена поправка е талоните за паркиране вече да не са местна такса, а цена. Това се налага, защото в Закона за местните данъци и такси стойността на таксата трябва да се определя на базата на разходите за поддържането, в случая на паркоместата.

"Отдавна трябваше терминът такса да стане цена", заяви Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт. По думите му в момента много общини злоупотребяват, като даде пример, без да каже име, че една местна управа отчитала 0.10 лева приход от едно паркомясто на година, а всъщност след проверка се оказало, че приходите са много повече. По думите му в центровете на някои градове няма маркировка, а само табели, че на дадена улица паркирането е платено. За пример даде Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна. "Тарикатът сложил табела синя зона без маркировка", добави Байрактаров.

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини