Потушен е пожарът на руската атомна подводница ”Орел”

Пожарът, който избухна в руската атомна подводница "Орел", е потушен. Не се съобщава за пострадали.
Плавателният съд се запали по време на ремонт в завода "Звьоздочка" в руското пристанище Северодвинск, Архангелска област.

След няколкочасова борба с огъня, пожарникарите решили да запълнят дока с морска вода, за да угасят огъня, съобщи говорителят на корабостроителния завод Евгений Гладишев, цитиран от АФП и БНР.

Атомната подводница не е получила съществени повреди, съобщи директорът на руската Обединена корабостроителна корпорация Алексей Рахманов, цитиран от ТАСС и БТА.

Плавателният съд е оборудван с крилати ракети с ядрени бойни глави и противолодъчни ракети. Всички оръжия обаче, са били извадени преди началото на ремонта.

Още преди месеци са били демонтирани и всички потенциално опасни части от атомния реактор на подводницата.

Пожари на подводници

Огромна експлозия и пожар избухнаха на борда на индийска подводница, акостирана в пристанището на Мумбай през август 2013 г.
Тогава загинаха всички 18 членове на екипажа.

През септември 2013 г. избухна пожар на борда на руската атомна подводница "Томск". Огънят пламна при заваръчни операции в кораборемонтния завод "Звезда".
Тогава бе съобщено, че атомният реактор на "Томск" е бил спрян още преди да започне ремонтът на подводницата, а въоръжението й - свалено.

Руската атомна подводница "Екатеринбург" пък се запали през декември 2011 г. Тя беше на ремонт в кораборемонтния завод в Росляково, Мурманска област.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини