В края на април изтича срокът за подаване на документи за помощ от фонд „Ин витро”

В края на месец април изтича първият срок, определен от Община Смолян, за подаване на документи за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми от региона, припомня Мария Караиванова, координатор на фондация „Искам бебе” за Смолянски регион.

Призовавам всички смолянчани, които имат репродуктивни проблеми, да се възползват от фонд „Ин витро” в община Смолян, да подготвят необходимите документи и да кандидатстват”, призоваха от фондация „Искам бебе”.

Въпреки че Общинският съвет в Смолян прие Правилникът с критериите за кандидатстване, към момента няма нито една заявка.

Кандидатите трябва да отговарят на няколко критерия:

-да са български граждани, притежаващи постоянен адрес на територията на Община Смолян през последните три години;

-да нямат задължения към Общината или данъчни задължения към държавата;

-да са с непрекъснати здравно-осигурителни права; -да са семейства или лица, живеещи на семейни начала, което се удостоверява с необходимите документи;

-да е налице доказан стерилитет, удостоверен с медицински документи.
В чл.5 от този правилник са упоменати и документите за кандидатстване. Сформираната от община Смолян Комисия, заседава в едномесечен срок след изтичане срока за прием на документите, като първата комисия ще разглежда постъпилите заявления в началото на месец май.

Уверявам ви, че Комисията ще работи анонимно, каза още Караиванова. По думите й сумата, която ще се отпуска на семействата ще бъде различна, в зависимост от случая, като най-голямата е до 2000лв, освен в случаите на семейства, които чакат за донорска яйцеклетка – до 2 500 лв.

Самата Мария Караиванова е заченала ин витро и обясни, че процедурата не е болезнена. „Положителният резултат обаче е най-прекрасното чувство – да заченеш и да родиш дете, да дадеш нов живот, изпълнен с много любов и надежда”, каза още Мария Караиванова.

Заявления на кандидатстващите семейства се приемат в Приемна №1 „Деловодство” на Община Смолян на адрес: гр. Смолян, бул. „България” 12.

За допълнителна информация, можете да се свържете с Мария Караиванова на тел: 0879 468 695.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини