Има връзка между рака и хранителния режим, убедени експерти

Всеки от нас трябва да се храни безопасно и здравословно - това е и посланието на тазгодишния Световен ден на здравето, 7 април - да бъдем информирани какво се случва с храната, защото рискове могат да възникнат по цялата хранителна верига. Затова секторите като здравеопазване, селско стопанство, транспорт, околна среда, обществено хранене и хранително-вкусовата промишленост си сътрудничат, за да гарантират, че доставките на храни са защитени и храната на трапезата ни е безопасна.

Безопасната и питателна храна е от съществено значение за доброто здраве на всеки индивид. Човек трябва да знае с какво се храни и как се храни, защото заплахите, които крият храните водят до редица здравословни проблеми. Храна, която съдържа вредни бактерии, вируси, паразити или химични вещества, води до над 200 заболявания, остри и хронични, вариращи от диария до рак. 

В своята книга "Правилно хранене при здраве и при рак" д-р Чагатай Демир, специалист по хранене и диетика в Анадолу Медицински Център, дава отговор на въпроси като Кои са златните правила за здравословно хранене? Как да се предпазим от различни заболявания, включително и рак? Кои са начините за здравословно отслабване? Какъв трябва да е хранителният режим за пациенти с диагноза рак? Как да си осигурим по-силна имунна система?

Хората трябва да осъзнаят, че има връзка между рак и хранителен режим. „Ако 35% от случаите на ракови заболявания са свързани с хранителните навици, то честотата на онкологичните заболявания е двойно по-голяма при хора с наднормено тегло", казва специалистът. Следователно, хранителните навици и теглото са едни от факторите, които влияят значително върху здравето. Затова, независимо на колко години сте, спортувайте. При двигателна активност сърдечно-съдовата система работи по-добре - кръвните депа се изпразват, кръвта се насочва към работещите мускули, отварят се нови капиляри, подобрява се кръвооросяването, засилва се сърдечния мускул и се понижава кръвното налягане. Също така упражненията водят до  психично отпускане, повишаване на емоционалния тонус и на самочувствието. При онкоболните пациенти нежеланите ефекти от лечението се свеждат до минимум. Според онколозите двигателната активност трябва да бъде неразривна част както по време на лечението - поддържа пациентите в кондиция и ги кара да се чувстват по-енергични, така и в периода на възстановяване. Но тъй като заболяването при всеки е различно, е важна консултацията с лекуващия лекар, който да каже какви спортове са подходящи.

Препоръки за здравословно ежедневно хранене

  • Разнообразие на продуктите и храните с цел да се избегне дефицитът на хранителни съставки
  • Консумация назърнените продукти, които да съдържат съответното количество целулоза
  • Важен елемент на ежедневното хранене са млечните продукти
  • Месото не се отнася към основните хранителни продукти и следователно не е необходимо да се консумира ежедневно. Също толкова добър източник на белтъчини са варивата
  • Желателно е да се ограничи приемът на мазнини и те да се заменят с растителни масла и зехтин
  • Спазвайте мярка в добавянето на сол. Може да се замени със свежи или сушени билки
  • Ежедневно трябва да се консумират зеленчуци и плодове - източник на целулоза и вода, необходима на организма
  • Сладкишите не доставят хранителни съставки и са причина за затлъстяване и      следователно не трябва да са част от ежедневното хранене.
  • Всеки ден трябва да се приема вода. Препоръчително е да се избягват подсладените и газирани напитки.

Не на последно място трябва да се обърне внимание и на термичната обработка на храната. Според изследвания, пърженето в мазнина, барбекюто, и въобще методите, свързани с бързата обработка на храната при висока температура, са предпоставка за увеличаване на риска от рак. Като алтернатива д-р Демир препоръчва готвене на пара, при което се запазват хранителните стойности в продуктите. „Да не забравяме, че готвенето на месо и зеленчуци на пара или на фурна е сред препоръчаните методи за здравословно хранене".

Информация за Анадолу Медицински Център може да намерите на www.anadolumedicalcenter.bg

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини