Турция разследва 4 вестника за "терористична пропаганда" заради снимка

Турската прокуратура е започнала разследване срещу четири турски вестника за "терористична пропаганда". Причината е, че те са публикували снимката от социалните мрежи на взетия за заложник прокурор Мехмет Селим Кираз, на която един от нападателите е насочил пистолет към главата му, предаде БГНЕС.

Според прокуратурата публикуването на снимката е правене на "терористична пропаганда на марксисткия "Народен Революционен Фронт за освобождение" (DHKP-C)" - радикалната група, отговорна за нападението и последвалата смърт на Кираз.

Разследваните вестници са "Хюриет", Джумхюриет", "Поста" и "Бугун".

По-късно медийната група "Доган", която включва в себе си вестниците "Хюриет" и "Поста", публикува изявление, в което се казва, че е "неправилно да използва снимка, показваща символи на терористична организация".

Докато течеше заложническата криза, турският медиен регулатор издаде забрана за медийно отразяване на събитията, принуждавайки редица турски телевизии да спрат излъчването си на живо. Самият министър-председател Ахмет Давутоглу съобщи, че той лично е отказал акредитация за погребението на Кираз на медийни организации, които са публикували снимката на пленения прокурор.

"Свободата на пресата толкова важна, колкото и скръбта и уважението. Свободата на пресата е толкова важна, колкото и това да не попадаме в ръцете на терористичната пропаганда", каза Давутоглу.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини