Прецедент: Свалиха от длъжност кмета на Неделино в негово отсъствие

Прокурор Лидия Симеонова от СГП обяви, че е впечатлена от доводите на съда и взетото решение

За пръв път съдът даде ход на подобно дело, при отсъствие на обвиняемия

На шестото поред съдебно заседание днес, Окръжният съд все пак даде ход на делото за отстраняване на кмета на Община Недлеино Стоян Беширов, въпреки че и той отново не се яви в съда заради заболяване.

Срещу него се води разследване за злоупотреби по няколко обществени поръчки, нанесли на общината щети за близо 903 хил.лв. и облагодетелствали трети лица, в случая фирмите ипълнители по проектите.

За да не попречи на разследването, което се води от Софийска градска прокуратура, държавното обвинение поиска отстраняването на Беширов от длъжност. Заради продължилото месеци наред лечение на Беширов, делото за принудителното му отстраняване от кметския стол беше отлагано пет пъти. Днес обаче адвокакът му внесе в съда молба от негово име, че е съгласен да се даде ход на делото и въпреки липсата на съдебна практика в тази посока, съдът в Смолян направи предецедент и гледа делото. „Беширов може да въздейства върху 43-мата разпитани свидетели. Искам равен шанс на прокуратурата с обвиняемия, за да търсим и установим необходимите факти за приключване на досъдебното производство. Съществува обосновано предположение, че Беширов е извършил нарушение, от което са се облагодетелствали и четирима собственици и управители на фирми. Разследването продължава с проверка на още 6 обществени поръчки. Още повече, че има натиск върху свидетелите, един от тях помоли да предам на главния прокурор да ги освободи от този натиск. Само пред наблюдаващия прокурор те смеят да дават показания”, подчерта прокурор Лидия Симеонова от СГП.

Така в крайна сметка днес съдът  в Смолян реши, че съществува реална опасност Беширов да окаже натиск върху свидетелите, да подправя документи или да пречи на разследването и с определение постанови отстраняването му от длъжност.

Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд в Пловдив в тридневен срок, а адвокатът на Беширов потвърди, че ще атакува акта на смолянските магистрати.

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини