Изборът за втора пенсия - 5 години преди пенсиониране

Хората сами ще решават дали вноските им за втора пенсия ще отиват в НОИ или в частен фонд. Решението не е еднократно, но трябва да е 5 г. преди пенсиониране.
В работната група беше обсъден разработен от Министерството на финансите проект, с който се доизграждат и разширяват направените от началото на годината промени, които предвиждат възможност за свободен избор на хората, родени след 31 декември 1959 г. да се осигуряват или в пенсионен фонд или в НОИ, каза вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

Предвижда се изборът да не е еднократен, но не по-късно от пет години преди възрастта за пенсиониране, каза Ивайло Калфин. Проектът предвижда натрупаните средства по индивидуалните партиди на хората, избрали ДОО, да се прехвърлят в т.нар. Сребърен фонд.

При първоначално възникване на осигуряването се предвижда вместо увеличената осигурителна вноска да постъпва във фонд "Пенсии", да постъпва в избран универсален пенсионен фонд, като в случай, че човек не избере фонд в срок от 3 месеца, да се извършва служебно разпределение в УПФ.

Служителите в Сектор "Сигурност", които имат индивидуални сметки в УПФ, но нямат достъп до тях, да получат правото за избор за запазването на сегашното положение или еднократно насочване на натрупаните средства към фонд "Пенсии", предлагат от министерството.

Предлага се принципът на свободен избор да се въведе и за ранното пенсиониране на индустриалните категорийни работници - чрез ДОО или чрез професионалните пенсионни фондове (ППФ). Възможните варианти за оптимизиране на медицинската експертиза се обсъждат в междуведомствена работна група в Министерството на здравеопазването, която съгласно заповедта на министъра на здравеопазването трябва да изготви предложения за промени в срок до 16 април, съобщи социалният министър. 

Разработени са варианти за пенсиониране на военните, като се предлага въвеждане на възраст за пенсиониране. 

Темата за срока 31 март дойде от повдигането на темата за гарантиране на адекватни пенсии и дали сегашният модел на осигуряване безспорно дава такива възможности, каза министърът на финансите Владислав Горанов. Според него най-малкото почти всички са разбрали, че има такива фондове и могат да избират.

"Искам да избират малко повече, отколкото досега са имали право", заяви той. 

"Срещнах подкрепа в парламента в края на миналата година, но получих коментари от колеги от другите партии, които подкрепят правителството, че не сме уцелили максимата с промените, които влязоха в сила от 1 януари 2015 г. Има добри новини от това. Най-малкото вече пенсионните фондове настояват да им се свалят таксите, които събират за управление на вноските", поясни министърът на финансите. 

Той обясни, че се през януари на страницата на МФ се е опитал да отговори чрез проект на законодателни мерки на всички критики, които са получени за решението от края на миналата година. 

По думите му хората искат да се осигуряват в универсалните пенсионни фондове, но има 1-2% които не искат.

"Ще предложим това, което предлагаме на страницата МФ да бъде поставено на масата на консултации със социалните партньори във формат Национален съвет за тристранно сътрудничество, да се извърви още пътят, преди да стане част от законодателно решение", посочи той. 
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини