Рашидов награди с премии Борис Гуджунов и Борислав Грънчаров

Министърът на културата Вежди Рашидов награди с парични премии от 2500 лв. и почетни грамоти големите български изпълнители Борис Гуджунов и Борислав Грънчаров.
Това е признание за високите им постижения в областта на музикално-изпълнителското изкуство. 

"След малко повече от месец трябва да бъдат факт и първите награди по Закона за награждаване на лица за особени заслуги към държавата и нацията", заяви Рашидов на церемония в Министерството на културата, цитиран от БТА и БНТ.

Той припомни, че в предишния му мандат този закон е бил приет, след което е останало само да се изготви правилник за дейността му. Сега, две години по-късно, комисията, която ще селектира предложенията, вече е започнала работа, а до месец всички творчески съюзи и звена от областта на културата могат да подават своите предложения за предоставяне на държавна парична награда. 

"Тъй като творците са изключителни хора, нека това бъде знак за тяхното достойнство. Ако една държава не може да обърне внимание на хората, които са дали много повече, отколкото са получили, значи не е държава", коментира Вежди Рашидов.

Според него такива награди трябва да получават още Татяна Лолова, Стоянка Мутафова, Лили Иванова и други известни български творци.

Борислав Грънчаров получи лично наградата си, а тъй като Борис Гуджунов все още се възстановява от заболяванията си , неговата награда прие синът му Кристиян. 

"Това са единственият министър и Министерски съвет, които се ангажираха да направят нещо за по-достойни дни за нашата гилдияЕдно мога да кажа – най-накрая, наистина сме доволни и от името на баща ми и на цялото ми семейство благодарим на министър Рашидов”, допълни той.

Борислав Грънчаров и Борис Гуджунов са част от певческото трио "Бо Бо Бо", което изпълнява популярни забавни шлагери с хумористичен текст през 90-те години. Колегата им Боян Иванов почина през юли 2012 г. 

73-годишният Борис Гуджунов е един от малцината оцелели в самолетната катастрофа на 21 декември 1971 г., при която загива Паша Христова. От преживения стрес обаче той развива тежка форма на диабет. Сега певецът живее само с инвалидната си пенсия в размер на 220 лева, тъй като не получава такава за прослужено време и стаж. Причината е, че социалистическата Концертна дирекция не е отчитала удръжките и осигуровките от хонорари на много от естрадните звезди на България, включително неговите.

В края на м.г. Годжунов бе приет в Александровска болницав тежко състояние след прекаран инфаркт. Тогава бе разкрита и дарителска сметка. 

71-годишният Борислав Грънчаров също не получава пенсия от държавата. Той разчита на пенсия за инвалидност в размер на 127 лева. Певецът се бори с тежко онкологично заболяване.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини