Оптическа илюзия във Фейсбук доказва, че виртуалната реалност е истинска

Дръжте се! Съзнанието ви ще бъде взривено от наука, Фейсбук и осъзнаването, че Матрицата е реална.

Единственият въпрос, на който остана да отговорите е: Червеното хапче ли избирате или синьото?

Е, това би бил въпросът, ако хапчето беше или червено, или синьо, но то не е. Сиво е.

На нас това отляво ни изглежда всъщност сиво-синьо, а това отдясно розовеещо сиво.

Каквото и да виждате, главният учен на Фейсбук Майкъл Абраш използва тази оптическа илюзия, за да демонстрира, че ние сме "машини с изкуствен интелект" и живеем в илюзия.

На пресконференция в Сан Франциско той казва: "Докато научно-фантастичните романи ми дадоха да разбера какво е концептуалното определение за виртуална реалност, Матрицата беше тази, която ме накара да вярвам в нея. Въпреки, че тя е базирана на технология, която едва ли ще се появи в следващите десетилетия, ако изобщо се появи, Матрицата ми даде дълбоко разбиране за това какво би могла да бъде виртуалната реалност. Не само колко реална би могла да бъде, но и колко вълнуващо е да изкривяваш реалността."

А що се отнася до синьото и червеното хапче и факта, че никое от тях на практика не съществува?

Позовавайки се на хапчетата предложени на Нео в Матрицата, Абраш добавя: "За разлика от Морфей, аз не ви предлагам избор. Без значение какво ще изберете, всички сме се запътили към заешката дупка заедно.

Той казва, че причината да виждаме хапчето синьо или червено, в зависимост от цвета на околния фон, е че зрението ни е устроено доста просто.

"Имаме сляпа точка във всяко око и само 3 сензора за цвят. Нямаме инфрачервено или ултравиолетово зрение."

Той добавя: "Нашата зрителна информация е учудващо оскъдна и дори точно да успеем да запаметим и обработим всеки фотон, който достига до очите ни, пак ще разполагаме с твърде малко данни да възпроизведем света правилно. Нашата зрителна система прави най-доброто си предположение и го изпраща на съзнанието ни."

Така че, казва той, нашият мозък използва ограничената информация, предоставена от очите, за поддържа реда в света. И точно това е моделът, а не истинския свят, който вие преживявате и на който вярвате безрезервно. Ние сме машини с изкуствен интелект, а не обективни наблюдатели.

Фактът, че реалността се създава от заключенията, до които стига съзнанието ви чрез нервните импулси изпратени от сензорите, на база модела на света, е есенцията на това, което прави виртуалната реалност различна и по-мощна от всичко друго.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини