Ненко Щерев от Асеновград е сред задържаните днес за проповядане на радикален ислям

Още 8 лица са привлечени като обвиняеми за участие в група, проповядваща антидемократична идеология, съобщават от поркуратурата.

В хода на разследването по досъдебно производство № 87/2014, водено в Окръжната прокуратура в Пазарджик (срещу последователи на Ислямска държава), са събрани доказателства за извършване на престъпна дейност и на други лица.

Днес в качеството на обвиняеми по делото и с оглед на събраните доказателства, са привлечени лицата Йосиф Минчев, Александър Иванов, Рангел Иванов, и тримата от Пловдив, Орхан Бързак, Райко Кърталов, Веселин Стефанов и Мустафа Али от Пазарджик, както и Ненко Щерев от ромската махала в Асеновград. Рангел Илиев и Мустафа Али са привлечени задочно и за тях е издадена Европейска заповед за арест.

Всички горепосочени са обвинени за участие в група, която проповядва антидемократична идеология (религиозно-екстремистка идеология и изграждане на халифат - престъпления по чл. 109, ал. 2, вр. чл. 108, ал. 1 от НК), и за пропаганда за война  - престъпление по чл. 407 НК.

Спрямо същите са вземи мерки за неотклонение задържане под стража до 72 часа, в рамките на които прокуратурата ще поиска постоянното им задържане под стража от Окръжен съд - Пазарджик.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини