Предказанията от преди 100 години: Кои от тях се сбъднаха?

Преди повече от 100 години, в 1900 г., американският инженер Джон Уоткинс направил серия предсказания за това какъв ще бъде светът през 2000 г. Такива предсказания са правени от мнозина в началото на новия век. Интересното в случая е, че много от предсказанията на Уоткинс са се сбъднали, съобщава BBC. 

През декември 1900 г. Уоткинс написал развлекателна статия, озаглавена „Какво може да се случи в следващите сто години“, за американското женско списание „Ladies Home Journal“.

Статията започвала с думите „Тези предсказания ще ви се сторят странни, почти невъзможни“. След това Уоткинс твърди в статията, че за написването й се е консултирал с най-големите учени по това време. 

Неотдавна редакторът в историческия отдел на Saturday Evening Post, Джеф Нилсон открил старата статия и бил поразен от това, колко много от предсказанията на Уоткинс са се сбъднали. 

Ето някои от сбъдналите се предсказания на Уоткинс:

Цифрова цветна фотография

„Хората ще изпращат снимки на всякакви разстояния. Ако след сто години в Китай има сражение, снимките от най-ярките моменти ще бъдат публикувани във вестниците само след час. Фотографиите ще показват истинските цветове“, пише Уоткинс. 

Нилсон отбелязва, че в началото на ХХ век снимка от сражение в Китай би достигнала до американските вестници минимум за една седмица. По това време самата фотография все още е била смятана за чудо, а цветната фотография се е намирала в стадия на експериментите.

Мобилни телефони

„Безжични телефони и безжичен телеграф ще обхващат целия свят. Мъж, намиращ се в центъра на Атлантическия океан, ще може във всеки един момент да поговори с жена си, която си почива в спалнята в Чикаго. Ще можем да се обаждаме в Китай така лесно, както днес звъним от Ню Йорк в Бруклин“. 

По времето на Уоткинс международна телефонна линия с такава дължина не е съществувала. А за мобилна връзка никой дори не е и мечтал.

Полуфабрикати

„Готови за употреба храни ще се доставят от големи магазини, подобни на днешните бакалии“. 

Уоткинс се оказал прав – днес от всеки супермаркет може да се купят полуфабрикати, от които за няколко минути да се направи пълноценна вечеря. 

Наистина, предсказанието му не било съвсем точно. Уоткинс предполагал, че съдовете, в които се намира храната, ще се връщат обратно в магазина за повторна употреба.

Хората ще станат по-високи

 „Американците ще станат с един-два инча по-високи „, пише Уоткинс. Оказал се прав, при това, прогнозата му е много точна. Ако средният ръст в САЩ през 1900 година е бил около 66-67 инча (168-170 см), то в 2000 година средният ръст е нараснал до 69 инча (175 см).

Снижаване на прираста на населението в САЩ

Уоткинс предсказал, че към 2000 година числеността на населението на САЩ ще бъде между 350 000 000 и 500 000 000 души. 

Нилсон отбелязва, че числата дадени от Уоткинс, са твърде високи, но все пак общо взето, той е мислил в правилната посока, а именно, че прирастът на американското население ще намалее. Ако през ХХ век населението на САЩ бе нараствало със скоростта, фиксирана в периода 1800 – 1900 г., то към 2000 година числеността му би достигнала 1 милиард души. 

Вместо това числеността на населението на САЩ достигна 280 милиона в началото на ХХІ век.

Източник: http://svetovnizagadki.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини