Девет университета увеличават таксите от тази година

Девет университета са поискали увеличение на таксите тази година, става ясно от проект за постановление на кабинета, качен на страницата на портала за обществени консултации. Големите висши училища като Софийския не са поискали увеличение. Сред вузовете, които искат ръст на цените, е Националната художествена академия, където специалността "реставрация" поскъпва от 970 на 1100 лева, а останалите специалности от 840 стават 880 лева.

В Медицински университет - София нарастват таксите във Факултета за обществено здраве, който подготвя рехабилитатори, кинезитерапевти, здравни мениджъри. От 664 лева те стават 700, пише "Стандарт". Химико-технологичният и металургичен университет качва таксите по основни специалности от 400 на 500 лева. Бургаският университет "Асен Златаров" вдига цените на икономика, туризъм и педагогика от 360 на 400 лева.

В Икономическия университет във Варна таксите за икономика и администрация и управление нарастват от 340 на 360 лв. Военноморското училище във Варна също вдига някои от таксите си от 800 на 880 лева.

Леко увеличение има в УниБИТ - национална сигурност там вече ще струва 808 лева срещу 793 за миналата година, скача леко и информатиката.

Академията на МВР увеличава таксите за задочно обучение в "Пожарна безопасност" от 266 на 277 лева. Тракийският университет въвежда специалност парамедик с такса от 600 лева.

За да стане факт увеличението, трябва министерският съвет да гласува поскъпването на таксите, което обикновено се случва през май. Шефът на структурата на КНСБ в Техническия университет - София доц. Ивайло Симеонов написа протестно писмо до просветния министър проф. Тодор Танев. В него той възразява на приетия бюджет от Академичния съвет за 2015 г. на ТУ София. Според доц. Симеонов от справката за разпределение на средствата, отпуснати по факултети, "е видно явно несъответствие със смисъла на разходване на тези средства, а именно - по професионални направления". Така най-проспериращите факултети на ТУ сумата на получаваните средства е редуцирана с 45%. Затова структурата на КНСБ протестира и на специално заседание в ТУ е приела декларация, с която приема друг принцип за разходване на средствата - до 50% от средствата за допълнително възнаграждение за всички, имащи отношение към работния процес на направленията, до 20% от средствата за подобряване на материално-техническата база, до 20% за повишаване на квалификацията на преподаватели и студенти, до 10% за съфинансиране при участие в научноизследователски проекти.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини