Експерт загатва за самоубийство на пилота на Airbus-а

Информацията за загадачните събития в пилотската кабина на падналия в Южна Франция самолет е правдоподобна. Това заяви австралийският авиационен експерт Рон Бартч, цитиран от местни медии.

Припомняме, „Ню Йорк таймс съобщи, позовавайки се на източници, които са чули част от записите от едната „черна кутия", че единият от пилотите не е бил в пилотската кабина по време нападането на самолета над Южна Франция и не е успял да влезе отново. 

Сценарият от записващото устройство представляваправдоподобно обяснение на причините за катастрофата и липсата на сигнал от пилота, изтъкна австралиецът. Вчера стана ясно, че диспечерите са направили три безуспешни опита да се свържат с пилотите, които не са отговорили.

Според експерта не е нещо необичайно единият от пилотите да отиде до тоалетната, след като самолетът се изкачи, и за кратко да напусне кокпита.

По думите на председателя на AvLaw International фактът, че пилотите не са сигнализирали за проблем може да се обясни съссценария за преднамерен акт от един от пилотите.

Той поясни, че пилотската кабина на A320 e направена така, че само човек в пълно съзнание може да държи вратата заключена.

Ако пилотът изгуби съзнание, може да бъде използван авариен код от екипажа за достъп до кабината. Ако пилотът иска вратата да остане заключена, той може да отмени кода", обясни Рон Бартч.

Няма механизъм, с който екипажът да сигнализира за проблем до въздушния контрол извън кабината, каза от своя страна американският авиационен експерт Джон Кокс.

„Извънредно обаждане може да бъде направено само от пилотската кабина", поясни той.

Механизмът за заключване на вратата на пилотската кабина еподобрен след терористичните атаки на 11 септември.

В САЩ помощникът трябва да заеме мястото на капитана, когато напуска кабината, за да отиде до тоалетната. Но случаят не е такъв в повечето страни, включително в Европа.

Експертът Давид Камински-Моров заяви пред АП, че подобникатастрофи е имало в Мозамбик и Япония.

Обикновено вратата на пилотската кабина е заключена и за да влезеш трябва да напишеш код, но вътре има бутон на контролния панел, който може да бъде натиснат, за да се заключи вратата, изтъкна той.

Бившият инженер в „Луфтханаза" Стивън Райт, който обучава пилоти в Университета в Лийдс, заяви, че преди 12 месеца е имало инцидент в САЩ, при който единият от пилотите не е успял да влезе в пилотската кабина. В резултат на това другият пилот е поискал извънредно кацане и самолетът се е приземил успешно.

Целият случай с катастрофата в Алпите е много необичаен, смята той.

Пилотите не са предотвратили самолетът да се забие в планините, защото те са били в безсъзнание или мъртви, или те са решили да умрат, или те са били принудени да умрат, каза друг експерт пред „Франс прес".

Все още се очаква Germanwings да обяви имената на пилотите.

Към момента информацията за пилотите на самолета е оскъдна. Знае се, че капитанът на пътническия самолет е имал повече от 10 г. опит в „Луфтханза" и Germanwings. Има повече от6 хиляди летателни часа с модели на Airbus.

„Луфтханза" излезе със съобщение, че вторият пилот работи за Germanwings от септември 2013 година и има 630-летателни часа. 

Самолетът е на 24 години, закупен от „Луфтханза" през 1991 година. Преминал е през рутинна техническа проверка в понеделник - ден преди катастрофата. Иначе последната голяма проверка е през септември 2013 година.

От Airbus разкриха, че самолетът е с 58 300 летателни часа и 46 700 полета.

Междувременно германски вестник съобщава, позовавайки се на пилот от Germanwings, че катастрофиралият самолет не е бил харесван от екипажите, защото е бил известен с техническите си проблеми.

Той е „един от най-често сваляните самолети", каза пилотът пред Westdeutsche Allgemeine Zeitung.

Самолетът е бил приземен за едночасов ремонт на една от вратите му ден преди инцидента, но от „Луфтханза" подчертаха, че ремонтът не е свързан с безопасността.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини