Проста готварска техника намалява калорийното съдържание на ориза

Учените са открили начин за намаляване на калорийното съдържание на ориза. Става въпрос за техника на готвене, която е толкова проста, че може да се прилага и у дома.

Оризът е основна храна в много части по света, но като се има предвид съдържанието му на нишесте и калории не е от най-зравословните.

Учени от Шри Ланка са намерили начин да намалят ефекта на популярната зърнена храна върху теглото посредством лесна техника на готвене.

Трикът е, обяснява единият от изследователите, когато водата ври и преди да добавите суровия ориз да добавите кокосово олио, около 3 % от количеството на ориза. След като оризът е готов охладете го в хладилника за 12 часа- Това е.

Тайната на метода се в това как той променя структурата на зрънцата.

Когато се приготвя по стандартния начин, оризът е основно съставен от нишесте, което е лесносмилаемо и след това се трансформира в глюкоза, след това в гликоген и накрая в мазнини.

Приготвянето на ориза, по начина предложен от учените, превърща нишестето в субстанция, която тялото не може да обработи и така се продотвратяват нежеланите ефекти върху тялото.

Но до каква степен зависи от вида на използвания ориз. Възможно е намалението на калориите да достигне до 60%

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини