Хиляди цветя се реят във въздуха и те гледат (видео)

Над 2300 реещи се във въздуха цветя цъфтят в необикновена интерактивна градина. Тези цветя са живи и растат с всеки изминал ден. Градината е арт инсталация в Токио. Тя е и артистична интерпретация на древната духовна традиция на японските Дзен градини.

Когато зрителят се доближава до цветното пространството, цветята до които се приближава се издигат нагоре, създавайки полусферично пространство с посетителя в центъра му. Въпреки че цялото пространство е пълно с цветя, купол от тях непрекъснато се образува около зрителя, където и да се мести той. Ако има повече зрители, техните куполи се издигат по-високо и се обединяват в единна полусфера.

Японските Дзен градини са място за обучение, целта на което е свещениците да станат едно с природата. Градината е микрокосмос на необятния свят.

Има един Дзен коан  (въпрос или история, която е част от Дзен обучението), наречен "Цветето на Нансен". Един мъж казал на Нансен: "Джо Хоши казва: "Раят и аз имаме един и същи корен. Всички неща и аз сме от едно и също вещество". Колко прекрасно е това!". Нансен посочил цвете в градината и казал: "Хората от тези дни виждат това цвете, сякаш са в сън."

Човек може да има връзка с цветето, когато той погледне едно цвете и цветето го погледне, може би в този момент човек наистина ще види цветето за първи път, според представянето на необичайната инсталация.

Живото интерактивно произведение може да бъде видяно, (или да види вас) до 10 май в Националния музей на новите науки и иновациите в Токио Япония. Инсталацията е още един впечатляващ пример как в ръцете на творец дигиталните технологии могат да допълнят изкуството.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини