Сметището в Дебър става обект от първостепенно значение за общината

Да бъде обявено старото общинско депо за обект от първостепенно общинско значение – ще умуват съветниците на предстоящата сесия. Това решение се налага заради изисквания на Закона за горите, които пречат на затварянето му.

Общината кандидатства с проект ,,Закриване на старо общинско депо в землището на кв. Дебър“ към Предприятието за управление на дейностите по опазван на околната среда (ПУДООС) и е получила одобрение за финансиране. Според сега действащите разпоредби, това може да стане само ако земята е общинска собственост. Над 90% от територията на сметището в Дебър представляват реституирани земи от Държавен горски фонд. Един от начините е община Първомай да придобие този фонд, но по цени, определени от Закона за горите. Средствата за тези повече от 110 дка – около 1000 лв/дка са непосилни за местната хазна. Затова се търси друг начин за облекчаване на реда за рекултивация на старото общинско депо. Една от възможностите е чрез обявяване на сметището за „Обект от първостепенно значение“.

Вносител на предложението е кметът на общината Ангел Папазов. То ще бъде разгледано на редовната сесия на ОбС - Първомай на 27 март от 17.30 часа в пленарна зала. 

Проблемът с държавните земи, върху които са изградени депа за отпадъци не засяга само община Първомай. На много места част от сметищата не са върху общинска собственост, но в Първомай става дума за голям периметър. За да бъде премахната тази пречка, в МС е внесено проект на постановление, което би позволило затварянето на депото дори и обектът да е върху държавна земя. Ако то стане факт, закриването на сметището в Дебър ще бъде финансирано от ПУДООС. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини