Нови надежди, че на Марс все пак има живот

Колкото повече научаваме, толкова по-интригуваща става Червената планета като потенциален дом за примитивен живот в древното минало, а може би и в настоящето. Това пише Space.com, съобщи „Фокус”.

Изданието цитира ново изследване, според което на древния Марс е имало форма на азота, която може да е била използвана от микроорганизми за изграждане на ключови молекули като аминокиселините.

Друго, независимо проучване пък предполага, че въглеродният монооксид в марсианската атмосфера е бил потенциален източник на енергия за микроби на Червената планета в миналото. Двата научни доклада са публикувани едновременно в журнала Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

“Това подкрепя идеята, че околната среда е съдържала съставки, необходими за съществуването на живот”, казва Дженифър Стърн от Центъра за космически полети “Годдард” на Националната космическа агенция на САЩ (NASA), която е ръководител на изследването за азота. Всички земни форми на живот се нуждаят от азот.

В другото проучване, публикувано от PNAS, Гари Кинг от Луизианския университет предполага, че въглеродният монооксид (СО) може да служи като източник на енергия на Марс – от древни времена до днес. За повечето организми на Земята, включително хората, СО е отровен, но съществуват микроби, които извличат енергия чрез окисляването и превръщането му във въглероден двуокис (СО2).

Според Кинг СО изглежда подходящ кандидат за енергиен източник за живот на Марс. Той е открил, че някои земни микроорганизми могат да използват СО при условия, подобни на условията на марсианската повърхност – ниско налягане, високи концентрации на СО2, ниски нива на кислород и ниски до умерени температури.

Според Кинг резултатите имат значение и за осъществяването на плановете за изпращане на хора на Червената планета. Организмите, които окисляват въглеродния монооксид биха могли да се използват за превръщане на Марс в по-гостоприемно за човешките същества място, отбелязва Кинг.  

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини