Работодатели искат от Калфин отпадането на втора категория труд

Работодателите предлагат на Ивайло Калфин въвеждането на 25 мерки във връзка с реформата в пенсионното осигуряване.

Сред ключовите искания на работодателските организации, отправени към вицепремиера и министър на труда и социалната политика, са: запазване на тристълбовия модел на пенсионно-осигурителната система, изчистване на плащанията с характер на социално подпомагане, радикална промяна в правилата за определяне и отпускане на пенсии за инвалидност, отделяне в самостоятелен фонд на приходите и разходите за осигурените по чл.69 на Кодекса за социално осигуряване, отмяна на втора категория и нови критерии за първа категория труд.

Въз основата на тези предложения Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговска промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България настояват да се извършат необходимите разчети и да се пристъпи към осъществяване на 25 допълнителни стъпки. Работодателските организации искат първите 3 дни болнични на работника да се заплащат от НОИ, а не от тях, както бе досега. В писмото до вицепремиера Калфин, те се обявяват и за постепенно изравняване на минималния осигурителен доход за земеделските производители с този за самоосигуряващите се лица.

Работодателите настояват също така държавните служители да плащат лични вноски, както и да бъде въведена минимална възраст за пенсионирането им. Сред останалите им искания са индексация по швейцарското правило за пенсиониране, определяне на индивидуален коефициент за получаване на пенсия и отпадане на трите най-добри години преди 1997 г.

Работодателските организации продължават да изразяват своето несъгласие срещу въведената наказателна отговорност за укриването на осигурителни вноски. В писмото до социалния министър те декларират и готовност да инициират сезиране на Конституционния съд по този въпрос.

Работодателите не подкрепят предложението на работната група по пенсионна реформа за въвеждането на ежегодно служебно преизчисляване на пенсиите за придобит осигурителен стаж и осигурителен доход след пенсионирането. Те изразравят и несъгласие срещу заплащането на обезщетения за безработица на дългосрочно безработните и лицата, на които не достигат им 2 години за придобиване право на пенсия. Вместо това, предлагат да се приложи схема за ранно пенсиониране при намален размер на пенсията съобразно броя на недостигащите месеци осигурителен стаж.

Друга част от предложенията на работната група по пенсионна реформа получават подкрепата на работодателските организации. Сред тях са повишаването на тавана за максимален размер на получаваните една или повече пенсии, както и възможността лицензираните пенсионноосигурителни дружества да учредяват и управляват доброволни фондове за безработица и професионална квалификация.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини