Германия ще подпомогне България във важните реформи

Германия е готова да окаже съдействие за необходимите реформи в България, заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер след среща с Даниел Митов.
Щайнмайер, който е на визита в София, особено подчерта ситуацията с инвестиционния климат в България и това, че трябва да се работи за неговото подобряване, предаде БГНЕС. 

"България и Германия се нуждаят един от друг в Европа. Сътрудничеството ни е необходимо, но то не трябва да бъде само на ниво високопоставени лица, а да бъде и сред обикновените хора", каза германският министър. 

Във връзка с това той посочи, че над 50 000 българи живеят и работят в Германия. 
Около 5000 български студенти получават своето образование във федералната република и над 5000 германски фирми работят в България. 
По думите на Щайнмайер всичко това допринася за двустранното сътрудничество. 

"Всички тези прилежни, любопитни хора, които искат да получат своето образование в Германия, са добре дошли", допълни той, цитиран от "Фокус".

Особен акцент той постави и върху проблема с нелегалната имиграция. 

„Поради икономическите предпоставки представляваме привлекателна цел за доста мигранти. Отбелязваме доста голямо увеличение на броя на миграциите и от северно африканските страни", каза Щайнмайер. 

Той коментира и темата за бежанците, която по думите му засяга цяла Европа. 

"Отделни страни в Европа са засегнати по различен начин, някои почти не усещат тази засилена вълна на миграция, но нашите две страни не са от тях", допълни 
той.

Даниел Митов заяви, че Германия ще окаже помощ на България при предстоящото председателство на страната ни в ЕС, което ще бъде през 2018 г. 

Това ще включва подготовката на български държавни служители в германските институти по отделни досиета на ЕС, предаде БТА.
Митов отбеляза, че като израз на българското желание да се работи в тесен контакт с Германия по всички въпроси на ЕС, "предложихме министър Щайнмайер да определи дипломати от Федералното министерство на външните работи, които ние сме готови да приемем както тук в София, така и в постоянното ни представителство към ЕС в Брюксел".

"Необходимостта от нов подход и стратегия на ЕС за Черно море също е тема, по която с Германия можем да работим тясно", каза още министърът ни.

По отношение на Минския процес германският министър на външните работи изрази надежда постигнатото в преговорите да доведе до спиране на насилието, да не загиват повече хора, постепенно тежкото въоръжение да бъде изтеглено. 

"Ако успеем, наистина ще бъдем една стъпка напред, но все още няма да сме накрая на този процес. Стъпките, които предстоят, са много трудни и тежки и тогава може би Украйна най-много ще има нужда от нашето съдействие, защото ще се намира в тежко икономическо положение", заяви Щайнмайер. 

Митов каза, че България географски е на кръстопът, но по отношение на политическата си позиция и външнополитическия си профил няма никакви колебания. България е член на ЕС и на НАТО. 

"Позициите ги оформяме заедно и ние като държава стоим твърдо като ясен и надежден партньор в ЕС и НАТО. Вярно е, че сме на географски кръстопът между два много сериозни конфликта - единият е в Украйна, другият - в Близкия Изток и опасността от т. нар. Ислямска държава. Именно затова търсим много активен диалог с всички наши партньори", коментира той. 

Двамата министри са обсъдили и двустранния енергиен диалог. 

Към подкрепа от Германия за реформата в съдебната система у нас, заедно със сътрудничество за укрепване на правовия ред и правосъдие, днес добавяме и очакваната от нас подкрепа за подобряване на работата по европейските фондове, каза още Митов. 

Франк-Валтер Щайнмайер ще бъде приет днес от премиера Бойко Борисов и от президентаРосен Плевнелиев.

Щайнмайер ще се срещне и с партии от опозицията. По информация на БНР той ще има разговор и с представители на неправителствени организации, включително с активисти от "Протестна мрежа".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини