Регистрираме фирма за 3 дни

Дават 114 млн. евро за подкрепа при стартиране на бизнес

Нова фирма ще може да бъде регистрирана в рамките на 3 дни, а всички необходими лицензи и разрешителни за дейността ще се получават за един месец. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос, поставен от депутатите Александър Ненков и Христо Гаджев от ГЕРБ, за мерките на правителството в подкрепа на малкия и средния бизнес. Лукарски обясни, че предстои реформа, която да намали бюрокрацията.

Освен това по новата ОП "Конкурентоспособност" ще бъдат създадени фондове за насърчаване на предприемачеството, каза министърът. Той уточни, че чрез тях за финансиране на идеи за стартиране на собствен бизнес ще бъдат разпределени 114 млн. евро за новия програмен период (до 2020 г.). Чрез фондовете ще бъде подобрен достъпът до финансиране на малките и средните предприятия, ще бъдат финансирани стартиращи предприятия, идеи от жени предприемачи, млади предприемачи, както и на хора над 50 години, които искат да започнат свой бизнес, уточни Лукарски.

Въвеждането на дуалното образование също е част от усилията на правителството в подкрепа на малкия бизнес, защото чрез него учениците получават практически умения, но и насоки за развитие на собствени бизнес начинания, стана ясно още от думите на Лукарски. Към момента в Министерството на икономиката се изпълняват общо четири проекта за насърчаване на предприемачеството, уточни той. По тях са създадени 20 тренировъчни компании, през които са преминали общо 1900 ученици.

Източник: http://www.standartnews.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини