Хората от село Бъзън събират пари да си откупят училището

Около 1000 лева са събрали за 10 дни жителите на село Бъзън, община Русе, за инициативата за откупуване на продаденото през 2008 г. основно училище "Св. св. Кирил и Методий". Това съобщи кметът на населеното място Василена Цанкова. 

Началото на дарителската кампания бе поставено на 17 февруари, като за целта е регистрирано сдружение с нестопанска цел "Децата на Бъзън", разкрита е и банкова сметка. 

Училището е било закрито и след това продадено, когато селото е било още към община Ветово. 

Новият собственик го е купил за 57 000 лева с идеята да го превърне в Дом за предоставяне на социални услуги. 

До момента обаче сградата не се използва и се руши. Собственикът е готов да съдейства и да продаде сградата за сумата, за която я е купил. Идеята на жителите на Бъзън е след като си върнат училището, в сградата да бъде създаден Център за работа с деца, където да се организират различни клубове по интереси. 

Цанкова обясни, че средства ще се събират и от благотворителна продажба на мартеници. За целта деца от детската градина в селото и техните родители са усуквали днес червени и бели конци. В инициативата утре ще се включат и ученици. Към тях ще се присъедини и жителката на Бъзън Пенка Тодорова. Тя събира най-различни видове мартенички от 1969 г., като всяка година на 1 март се превъплъщава в образа на Баба Марта. 

Изработените мартеници ще бъдат продавани на мартенския базар в Русе на 1 март, а средствата ще бъдат добавени към дарителската сметка


Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини