Дават ваучери за почивки на морето

Работниците и служителите в България да получават като социална придобивка ваучери за почивки по подобие на тези, които в момента се дават за храна. Това е предложение на Националния борд по туризъм към ресорния министър Николина Ангелкова, съобщи за „Преса“ Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Бордът е неправителствена организация, която обединява най-влиятелните инвеститори в бранша. Прогнозите са, че така ще се стимулират 500 000 пътувания в страната годишно.

„Сега туристите се изливат към Гърция. Ако се приеме идеята, българите ще харчат заплатите си у нас и ще стимулират родната икономика, а не чуждата“, каза Драганов. Подобна практика имало във Франция и Румъния.

Сега ваучерите за храна са в размер на 60 лв. на човек на месец. Те се дават от работодателя, но са освободени от данъци. Финансовото министерство определя обща годишна квота на средствата, които може да се дават по този начин. За 2015 г. този таван е 240 млн. лв. Стойността на ваучерите за почивка ще се уточнява тепърва с финансовото министерство. Идеята е тя да е между 200 и 500 лв. Хората ще ги дават на рецепцията на хотела вместо пари за престоя си и ако се налага, ще си доплащат.

Предложението все още не е постъпило във финансовото министерство. Когато дойде, ще го обсъдим, съобщиха от ведомството.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини