Нова такса гарантира пенсията от частните фондове

Нова, трета поред такса ще бъде наложена върху осигуровките, които родените след 1959 г. внасят в частните пенсионни фондове. Това предвиждат предложени от Комисията за финансов надзор промени в Кодекса за социално осигуряване. Те бяха обсъдени от съвета за пенсионна реформа на вицепремиера Ивайло Калфин.

Новата такса ще захранва гаранционен фонд и така хората ще са сигурни, че дори и при отрицателна доходност при пенсиониране

ще получат поне сумата, която са внесли като осигуровки,

обясни зам.-шефът на КФН Ангел Джалъзов.

В момента от осигуровките в частните фондове се удържат 5% такса при постъпване на вноската и 1% от стойността на партидата инвестиционна такса. Те ще бъдат намалени с 40% и от 2018 г. вноската на входа ще е до 3%, а инвестиционната ще е в размер на до 0,6%.

Новата такса за гаранционния фонд ще се определя от неговия управителен съвет и ще е в размер до тези 2%, с които се намалява входната такса на пенсионните фондове, обясни Джалъзов.

Гаранционният фонд ще прибере и резервите на пенсионните фондове, от които те в момента доплащат към партидите, ако не са постигнали определената от КФН минимална доходност.

Задължителната минимална доходност пък вече няма да се определя. Създаването на гаранционен фонд ще подсигури партидата да е не по-малка от внесените осигуровки, докато при сегашния механизъм е възможно да се получи и отрицателна доходност, посочи Джалъзов.

Пенсионните фондове да предлагат на клиентите си възможност за избор - дали да се осигуряват в консервативен фонд с по-ниска доходност, но по-сигурен, или в нормален, предвиждат още предложените промени. 6 г. преди пенсиониране обаче партидата ще отива в консервативния фонд, за да не бъдат загубени парите.

Промените, предложени от КФН, със сигурност

ще влязат за обсъждане в парламента

като част от пенсионната реформа. Техническа подробност било дали вносител ще е правителството, или ще бъде ползван друг вариант.

“За първи път виждам единомислие между КФН, социалните партньори и осигурителните дружества за посоката на промените”, коментира Ивайло Калфин.

Само 250 млн. лв. щели да бъдат прехвърлени

Прехвърлените от частните фондове към НОИ или Сребърния фонд партиди едва ли ще са за повече от 200-250 млн. лв. от всичките над 6,6 млрд. лв. натрупани в тях. Това показва анализ на Института за пазарна икономика, представен днес. Ще се прехвърлят главно хора с ниски и нередовни осигуровки, което допълнително ще увеличи дефицитите в НОИ, коментира икономистът Петър Ганев. Сребърният фонд ще може да покрие дефицитите само за година, година и половина, каза Красен Станчев.

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини