Горанов и бизнесът влязоха в остър спор за дълга

Финансовият министър влезе в остър спор с работодателите, които поискаха обсъждане на новия външен дълг. Бизнес и синдикати критикуваха и здравната реформа.
Това се случи по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, в което участва Владислав Горанов.

"Ще приема да включим като допълнителна точка обсъждането на заема, за да не си помислите, че не искам да ви кажа за какво става въпрос. Но е неприемливо точката да бъде включена, без да е минала през съответните комисии", обърна се той към социалните партньори, цитира от БГНЕС.

Заемът от 16 млрд. лева бе приет в бюджетната комисия на НС със скандал, след като шефът ѝ Менда Стоянова зачете глас на отсъстващ от ГЕРБ, но не и такъв от опозицията.

"Какво отношение има към доходите и жизненото равнище външният дълг по отношение на Кодекса на труда и подзаконовите актове", попита Горанов и допълни, че на заседанието на социалните партньори не може да се разглежда "каквото им хрумне".

В началото на заседанието председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев предложи две допълнителни точки в дневния ред – избор на нов зам.-председател на НСТС от квотата на работодателите, както и разискване на външния дълг, който Велев определи като "договор за дилърство с държавни облигации на стойност 8 млрд. евро".

Според Велев този въпрос е свързан с доходите и жизненото равнище и затова представлява голям обществен интерес.

"Работодателите сме представители на активното население, което създава БВП и ще плаща заема", каза още той.

Бизнесът смята, че от обществените дебати редица въпроси са останали неизяснени. Такива например са „състоянието на фискалния резерв, какви суми се очаква да се възстановят в него от дадени заеми на фонд и банка, какви суми са разплатени с кредитори от началото на годината, каква е средносрочната програма за управление на държавния дълг, какви са целите и икономически и юридически основанията“. 

От АИКБ искат отговор и на въпросите как е направен изборът на банките, дали това трябва да е размерът на новия дълг, при какви условия ще бъде пласиран, т.е. – какви да бъдат срокът, лихвеният процент и комисионите, които ще се платят. 

Спорове и за здравното осигуряване

Синдикати и работодатели разкритикуваха и предложенията за промени в Закона за здравното осигуряване, предаде БТА. 

Според вицепрезидента на КНСБ д-р Иван Кокалов със законопроекта се променя философията на здравноосигурителния модел, като досега касата заплащаше здравната услуга, а се предлага занапред да закупува услуги. Той допълни, че не е ясно защо трябва да се случва това. 

"За сетен път министърът на здравеопазването не уважи социалните партньори и не ни представи законопроекта", отбеляза Кокалов. 

Синдикатите и работодателите са против увеличаването на представителите на държавата в Надзорния съвет на касата. Според Кокалов с това решение социалните партньори стават украса на решенията на НЗОК. 

КНСБ не считат, че разделянето на основния пакет на здравни дейности отговаря по някакъв начин на нуждите на населението. Кокалов разкритикува и въвеждането отново на т.нар арбитраж, след като вече е доказал неефективността си. 

КРИБ подкрепя намерението за подобряване на събираемостта на здравните вноски, но има отсъствие на мерки за достъп до системата на неосигурените, каза председателят на Конфедерацията Кирил Домусчиев. 

Той и изпълнителният председател на БСК Божидар Данев също разкритикуваха предложението за увеличение на квотата на държавата в състава на Надзорния съвет на касата. 

"Две трети от приходите се събират от осигурителите и осигурените и едва една трета са вноските от държавата, а се предлага тези, които финансират системата, да нямат участие в нея", аргументира се Домусчиев.

Асоциацията на индустриалния капитал обаче подкрепя предложения законопроект, каза председателят Васил Велев. По думите му  застават зад мерките за повишаване на събираемостта. 
Промените в Надзорния съвет на НЗОК са грешка, това е своеобразно одържавяване на управлението на касата - нашият цивилизационен избор не предполага това, заяви Велев.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини