Взрив в Харков по време на патриотично шествие

Бомба избухна по време на патриотично шествие в източния украински град Харков, който е под контрола на Киев. Има жертви и ранени.
Градът се намира на около 200 км от зоната на бойните действия между правителствените сили и сепаратистите, съобщи БТА.

Кореспондент на ТАСС съобщи от мястото на събитието за двама загинали. Франс прес цитирайки местните власти, съобщи за трима загинали, а по-рано предаде, че има десетина ранени.

От коментари в социалните мрежи става ясно, че един от загиналите вероятно е Игор Толмачев - един от лидерите на протеста на Майдана в Киев.

Експозията е станала в момента на формирането на колоната пред Двореца на спорта, преди да тръгне към площада на коституцията, където трябва да се проведе панахида за загиналите украински воини в източна Украйна.

Днес в Харков, на акция в чест на една година от Евромайдана, се събраха, развявайки украинското знаме, близо 400 активисти и членове на обществени движения.

В края на миналата и началото на тази година в Харковска област отекнаха няколко мощни експлозии, при които имаше ранени. Взривовете бяха квалифицирани като терористичен акт.

По непотвърдени данни, взривното устройство е мина, заровена предварително.

В момента над 100 000 са учасниците в Марша на достойството в Киев, с който се почита паметта на загиналите за свобода украинци през последната година.

Според Минските споразумения от днес трябва да започне оттеглянето на тежкото въоръжение от фронтовата линия в Донбас.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини