Прокуратурата в Женева обискира офисите на HSBC и започва разследване за пране на пари

Швейцарската прокуратурата е обискирала офисите на банката HSBC в Женева и е започнала наказателно разследване по подозрения в пране на пари, съобщи "Ройтерс". В специално изявление се казва, че разследването се ръководи от главния прокурор Оливие Жорно и от прокурора Ив Бертоса.

В неделя HSBC поднесе извинения на клиентите и инвеститорите за разкритите схеми в миналото, с които банката е помагала на редица клиенти да укриват данъци.

Прокуратурата заяви, че обект на разследването засега е швейцарското подразделение на британската банка, но може да обхване и физически лица.

Говорителите на HSBC в Женева и Лондон са отказали коментар.

Изтекли документи от 2007 г., разпространени от редица медии в рамките на съвместно разследване с Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), показваха, че HSBC е помагала на десетки хиляди клиенти да укриват данъци чрез швейцарския си клон.

Документите са били откраднати от компютърен експерт, който е работил за банката в Женева, и съдържат информация за над 100 хил. клиенти от цял свят.

От HSBC признават, че някои от клиентите са се възползвали от банковата тайна, за да разкриват недекларирани сметки, но твърдят, че сега нещата са "фундаментално променени".

Според разпространената информация, в пиковия момент швейцарското подразделение на HSBC е укривало активи за 120 млрд. дорала. Средствата са били депозирани в банката от заможни клиенти от цял свят, като по някои от случаите вече се водят разследвания и са повдигнати обвинения срещу банката във Франция, Белгия, САЩ и Аржентина.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини