Лъсна огромно източване на европрограма за студентски стажове

60 млн. лева отделя Европа за обучение на студенти – да стажуват платено във фирми, за да могат след това студентите да си намерят по-лесно работа. Оказва се обаче, че има случаи, в които стажуващи студенти всъщност не ходят никъде, а получават пари – пари получават и академичните им наставници, и менторите, които отговарят от страна на фирмите за стажовете. Това става по програмата „Студентски практики”, която съществува благодарение на еврофондовете.

Като цяло програмата действа на следния принцип – работодатели и студенти се записват на сайта на програмата. Когато работодател има нужда от хора за стаж, пуска позиция с определени критерии. Съответно студентите виждат обявените позиции и кандидатстват, като работодателят ги одобрява. По официално ограничение един ментор може да се занимава с до 15 студенти по едно и също време, а стажът продължава 240 часа. При осигуряване на стаж пари взема работодателя – чрез ментора, както и самият студент взема стипендия. Обясненията за работодателите на сайта на програмата са доста оскъдни и информация за условията от работодателска гледна точка се получава предимно чрез разговори по телефона, увери се Actualno.com.

Разследване на Нова телевизия показва фризьорски салон във Варна, който би трябвало да е в програмата. За уж изкарани стажове в салона 100 студенти са взели общо 50 хил. лева, а 25 хил. лева отиват за ментори и академични наставници. Собственичката на фризьорския салон – Айнур, случайно разбира за измамата. Името на фирмата, БУЛСТАТ-ът ѝ са взети без нейно знание и дори подписът ѝ е фалшифициран. Компанията ѝ има договори по европейската програма с шест университета, но учебното заведение няма задължение да се свързва с управителя или собственика на фирмата, с която има договор, а работи само с ментора. При Айнур ментор е Николай Михалев – човек, който жената не познава.

Оказва се, че Михалев работи като охрана и отрича да познава някой от студентите, на които уж е ментор. 24-годишният младеж е дал личните си данни на свой приятел, за да му търси работа. Открита е сметка на името на Николай, където явно му се превеждат парите от програмата в качеството му на ментор. Парите ги тегли той заедно със свой приятел – Александър. Получава по 70-80 лева на теглене, другите пари взема Александър. Въпросният Александър носи парите на човек, „който го бил заплашил”.

Според официални данни платени стажове по програмата има 70 хил. стажове. Остава въпросът кой стои зад цялата организация и колко още фирми "участват" в измами, без да знаят.

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини