Хакери могат да отключат BMW със смартфон

2,2 милиона коли BMW бяха уязвими на хакерска атака, преди компанията да пусне ъпдейт на софтуера

Съвременните автомобили са пълни с всевъзможна електроника, която ги прави удобни, интелигентни, по-безопасни и не на последно място – осигурява развлечение за пътуващите. От друга страна обаче, „умните” коли са уязвими на хакерски атаки.
Популярният немски автоклуб ADAC разкри уязвимост в системата Connected Drive на BMW, която позволява на хакери да отворят вратите на колата дистанционно с помощта на смартфон, без да оставят следи. Подобен пропуск в сигурността би могъл да се ползва за кражба на вещи от автомобила.

Твърди се, че уязвимостта засяга 2,2 милиона коли с марката BMW, продадени по целия свят, а също така някои модели Rolls-Royce и хечбека Mini, които са оборудвани със същата електроника.
Проблемът се състои в това, че данните, предавани между системата Connected Drive и сървърите на BMW, не са кодирани надеждно и могат да бъдат прихванати от хакери, които пък ги променят според своите цели. Така например, хакерите могат да получат достъп до някои функции и да отключат вратите само за минути.
BMW, от своя страна, реагира бързо и пусна кръпка за уязвимостта. Обновлението на софтуера е разпространено на 31 януари до проблемните коли и осигурява необходимото кодиране. Компанията обслужва клиентски запитвания по този казус и на специална „гореща линия”.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини