От 7 до 14 февруари празнува виното

За единайсти път община Първомай ще бъде домакин на Празник на виното и винопроизводителите. На 7 февруари, от 10 часа на площада пред читалището в града бог Дионис ще даде старт на тържествата посветени на божествената напитка и нейните майстори.

Първомайци и гостите на града ще имат възможност да отпият глътка вино и да се запознаят с производителите от Винарска изба „ARONWINERY” гр. Пловдив, Винарска изба „ЗАГРЕЙ” гр.Първомай, Винарска изба „ВИНИ-СА”АД-ШАТО „АСЕНА” с. Златовръх , Винпром Стамболово. Мезе ще предостави производителят на пъдпъдъчи яйца Емануил Запрянов от с. Виница.

В програмата за празника ще се включат оркестър „Дионис” с р-л Петър Тенев „Дебърските баби” при НЧ Пробуда-1905” кв. Дебър, коитоще представят обичая „Гроздобер”, ще танцуват момичетата от танцова формация „Евридика” с ръководител Ваня Димитрова. Организаторите от Община Първомай и ОНЧ „Св.св. Кирил и Методий“ са подготвили много изненади за всички!

В края на празника ще бъдат обявени и победителите от ежегодния конкурс за производители на вина. Наградата е осигурена от „Томика-метал“ АД. Тези, които за пропуснали да се информират, но искат да участват, могат да се обадят на телефони 0336 98908, 0889336883 и 0887910214 или да направят справка в канцеларията на читалището.

Както е традицията, Празника на виното и винопроизводителите е посветен на Деня на Св.Трифон Зарезан“, но соломоновски се провежда между датите на честванията по стария и новия календари. В селата от общината ще бъде спазена традицията на старото честване – 14 февруари. В село Градина и кв. Дебър са замислени празници, със спазване наавтентичната традиция на зарязване и водене на хоро от майстора на виното.

В едно ще вплетат традицията на българския празник и празника на любовта учениците от ПГСС, които подготвят спектакъла „Опиянение“.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Це
    ценител
    5 0
    15:34, 2 фев 2015
    Очакваме отново Митю Кубура да изпрати някой с купеното от него вино и да стане пръв !
Последни новини