131 решения е взел местният парламент през 2014 година

12 редовни и 1 една извънредни сесии е провел Общински съвет – Първомай за миналата година. Приети са общо 131 решения на базата на 296 предложения, жалби, сигнали и молби, постъпили от кмет, заместник – кметове и граждани на общината. Преди да стигнат до пленарна зала те са проучени, обсъдени и в по – голямата си част трансформирани в актове на Общинския съвет. Технологията изисква прокторешенията да бъдат разпределяни от Председателя на ОбС по постоянни комисии и да се разглеждат в зависимост от компетенциите им. Според старейшината на местния парламент Дечко Петков това е ставало професионално, задълбочено и детайлно.

По Закона за местното самоуправление той два пъти в годината е длъжен да представи отчет за работата на ръководената от него институция- за всяко полугодие. Рarvomai.net обобщи данните от двата документа.

За 2014 година комисиите са имали общо 104 заседания, на които са провеждани дискусии, изразявани са становища и са правени предложения.

2014-та е началото на нов програмен период. За изграждането на Общинския план за развитие до 2020 година е бил направен анализ, изслушани са били представители на редица институции и в крайна сметка е гласуван Общински план за развитие. В отчета си за работата на местния парламент председателят му Петков казва, че той „... има за цел да изяви местната специфика и да предложи аргументирани решения за социалните, икономически, екологични, културни и управленски предизвикателства по пътя към устойчивото развитие на общината“.

В изпълнение на едно най – важните си правомощия ОбС – Първомай приема бюджета на общината за 2014 година, а през второто шестмесечие три пъти го преструктурира – веднъж заради повече общински приходи, веднъж заради наводненията и веднъж заради изтеглен дълг в размер на 150 000лв.

Сред отговорните решения са и тези, които са актуализирали нормативната база в съответствие с новите закони: Наредбите за тригодишната бюджетна прогноза, за управление на отпадъците на територията на общината, за определяне на местните такси и цени на услуги, за реда и условията за поставяне и премахване на преместваеми обекти, за началните цени за отдаване под наем на общински обекти.

Дадена е зелена светлина за кандидатстване по няколко големи проекта, между които по програмата „Културно наследство и съвременни изкуства“ и „Подкрепа за независимост“.

ОбС е откликнал на поставеният от гражданите въпрос за изграждането на пътен подлез и е взел решение това да стане „обект от първостепенно значение за община Първомай“.

Най – много решения са взети в сферата на управлението и разпореждането с общински имоти – наем, продажба, промяна на статут или начин на ползване и др.

В края на годината съветниците са разпределили събраните през годината средства за подпомагане на нуждаещи се и болни от общината.

В края на годината се наложи д-р Катя Попова от групата на ГЕРБ, да бъде заменена от нов общински съветник, заради избирането ѝ за депутат в 43 Народно събрание. Мястото ѝ беше заето от Желязко Димов.

В края на Отчета за дейността на парламента на гр.Първомай, неговият председател Дечко Петков заключава: „Общински съвет Първомай работи отговорно и съпричастно към проблемите на Общината. Надявам се с градивност, диалог и съпричастност да полагаме усърдие, инициативност и непрестанен стремеж за утвърждаван на местния законодателен орган – Общински съвет, запазвайки доверието дадено ни от гражданите на общината.“

 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Аб
    абв
    10 0
    19:26, 29 яну 2015
    Скучно,безсмислено и без съдържание.
  • 2
    Пп
    ппп
    6 0
    14:28, 31 яну 2015
    Всички за подмяна. Най- много са решавали какво да продадат и от къде да се облажат.
Последни новини