Откриха нов вид първобитен човек

Група изследователи от няколко японски, тайвански и австралийски университета обяви откриването на нов вид праисторически човек, живял на територията на Източна Азия преди 490 до 10 000 години, съобщиха японски медии.

Заключението, че е открит нов вид праисторически човек специалистите направиха след анализ на фрагмент от челюст, открит в района на островите Пънху, на западното крайбрежие на Тайван. Първоначално учените смятали, че вкаменелостите принадлежат към един от другите видове първобитни хора, живели в Азия - Яванския човек, Пекинския човек или Хомо флоресиенсис. Особеностите на структурата на челюстните кости и запазените на нея зъби обаче позволили да се направи извода, че става въпрос за нов вид примати от семейство Човекоподобни, които нарекли Човекът от Пънху.

Особеностите на Човека от Пънху са огромните челюсти, присъщи по-скоро на древните представители на човешкия род.

Както Пекинския и Яванския първобитен човек, Човекът от Пънху не е пряк предшественик на съвременните хора. Независимо от това, откриването на четвърти вид в Азия позволява на учените да заключат, че този район е бил сцена на ожесточено оспорване между различни представители на нашите далечни предшественици.

Източник: дарик

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини