Д-р Добрин Кръстев: Пари за здравеопазване има, но се обслужват прекалено много интереси

Д-р Добрин Кръстев работи като като акушер-гинеколог в МБАЛ Първомай от 1982г., а става завеждащ АГО от 1994 година. Завършил е ВМИ – гр.Пловдив през 1982г., придобива специалност по Акушерство и Гинекология през 1989г.

Разговарарям с него в навечерието на професионалния му празник. 

Колко са бебетата, родени в отделението по АГ в МБАЛ- Първомай?

Д.К.: За 2014 година раждаемостта е  ниска – 258 бебета, през 2013 г.- 323 бебета. Но тук не се случва нищо по- различно от това, което става в България.  Страната е достигнала  до минимума, който беше през 1996г. -6125 раждания. Но тази година нещата започнаха много добре. До 20 януари имаме родени 19 бебета.

Говори се забейби бум в Пловдив. Може би и тук е така?

Д.К.:Едва ли. Дори и да е така, причините ще са различни. Там е нормално да има бейби бум. Все пак в големите градове са концентрирани по – младите хора, там са жените в детеродна възраст.

Повече момичета или момчета се родиха през 2014?

Д.К.:Почти по равен брой. Има съвсем малък превес на момичетата.

А много ли са непълнолетни майки?

Д.К.:За съжаление това е голям проблем. Да- има много непълнолетни, но още по-лошото е, че има и много малолетни майки. Записваме ги, регистрираме ги, обгрижваме ги и толкова. Почти всички са неграмотни, не са посещавали училище, много от тях нямат документи за самоличност. Уведомяваме „Закрила на детето“, там ги регистрират и с това се приключва. Не се прави нищо за ограничаване на проблема. От Дирекция „Социално подпомагане“ ни отпускат средства, които са достатъчно за изследвания, с тях се обезпечава престоят им в болница, но по този начин няма да се ограничи раждаемостта сред малолетни и непълнолетни.

Колко лекари и акушерки  работят в отделението?

Д.К.:4 лекари- акушер- гинеколози, 2 анестезиолози- реаниматори, 3 педиатри- неонатолози и 10 акушерки.

Като общински съветник имахте идея за еднократна помощ на родилките от Първомайска община.

Д.К.:Идеята още съществува. Тя не беше приета от общинските съветници, а и няма пари за да се реализира. Но това е много добра идея, на много места е реализирана. Трябва добре да се обмислят правилата. Тази помощ е за семейства, които трайно са се установили в Първомай и общината.

На много места в България Общинските съвети одобриха и работеха по програма за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. Защо не беше приложена и тук?

Д.К.:Подхождам с известно недоверие към тези програми. Понякога добрите намерения се разминават с реализацията им.  Вместо да се подпомогнат жените, се оказва, че тези програми са направени, за да печели  някой. Популярна беше преди година една програма за превенция за няколко заболявания, между които и рак на маточната шийка. Кабинетите, които получиха право да преглеждат по тази програма в областта бяха 5 и всичките в Пловдив. Това е изследване, което струва около 5 лв. И какво като беше безплатно? Жените, които получиха това право трябваше да дадат между 20 и 30 лв, за транспорт да го направят безплатно в Пловдив.

А много ли са жените с репродуктивни проблеми?

Д.К.:Около 50% от жените, като 30% след  лечение и операции достигат до бременост а другите 20 % са подходящи за инвитро оплождоне. По – лошото е, че все повече мъже имат проблеми. До скоро под 5% от мъжете страдаха от репродуктивни проблеми. Сега са в пъти повече. Липсата на здравно образование оказва влияние. Други причини са безразборните полови контакти, не ползването на предпазни средства, което е предпоставка за разпространяване на инфекции. Неправилно хранене, неподходящо облекло.

Що се отнася до другите заболявания на половата система, те не са се повишили, но превенцията при тях почти отсъства. С решението личните лекари да дават направления за мамограф, през последната година нещата тръгнаха към подобрение.

През последния четвърт век имаше няколко министри на здравеопазването със специалност акушеро-гинекология. Кой се справяше най – добре?

Д.К.:За съжаление, не мога да кажа, че министрите -  акушеро-гинеколози се справят добре. Най – успешният министър след 10 ноември за мен е Славчо Богоев от кабинета на Симеон Сакскобурготски. Той не е лекар, а е икономист и първи въведе  история на раждане на децата и заплащане за тяхното обслужване.

Какви стъпки трябва да се предприемат, за да се решат проблемите в здравеопазването?

Д.К.:Не мисля, че конкретни стъпки ще решат проблемите. Според мен не става дума за пари. Пари има. Но прекалено много интереси се обслужват, прекалено много се лобира. Всеки идва с добри намерения и не успява да ги реализира.

Кажете нещо оптимистично за финал….

Д.К.:Аз съм оптимист за бъдещето и развитието на отделение по Акушерство и гиникология  при „ МБАЛ- Първомай”, тъй като  през изминалата година екипът е окомплектован от млади кадри, които имат хъс за работа и се работи модерно акушерство. Пожелам на всички здравни работници здраве и дълголетия, а на жителите на общинната да имаме повече нови граждани. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Is
    istina_1421825554
    32 -1
    09:28, 21 яну 2015
    Честит празник,мили хора!Уникалността на професията ви е че дарявате нов живот, а това е прекрасно!Бъдете здрави! Успех и много бебета през 2015 година!
  • 2
    Да
    Да,да
    16 -2
    09:49, 21 яну 2015
    Бебета винаги ще има, ама ромчета!!!
  • 3
    Ме
    местен
    0 0
    09:56, 21 яну 2015
    Бог да прости др.Желязков,да бяхте писали поне нещо..
  • 4
    55
    55
    2 -5
    10:24, 21 яну 2015
    Кой го казва???!!!
  • 5
    Ta
    TANA MURABETO
    1 -2
    11:06, 21 яну 2015
    Pres slavnite i besobla4ni vremena vav ipohata na Tod.Jiv.midizinskoto opslujvane be bes pari za seki vav Parvomai.Lekari,lekarki,midiz.pirsonal-bol...Lineiki,midikamenti,operazii-vsi4ko:BES ZAPLASHTANE.Nikoi
    togava ni beshe i 4ul dumata z a k r i v a n e na bolniza i takav edin korioz da bade napadnad midiz.ikip na Barza Pomosh.
    ...Semeitvata hodeha i po sanatoriomii po kororti bes da plashtad.Az kogato ma ritna 1975g.ein kaar na dereto do Aiazmoto ma pratiha setne 35 dena na sanatoriom vav SO4I,vav Savedtskiat Saiuz.
  • 6
    Па
    ПАЦИЕНТКА
    29 -5
    11:13, 21 яну 2015
    Честит празник на д-р кръстев и прекрасния му екип!бъдете винаги толкова внимателни и добри!с пожелание за здраве и много бебета през 2015 година.
Последни новини