Стотици хора качиха Черни връх в памет на Алеко Константинов

Стотици хора се включиха в масов поход "По стъпките на Алеко" по повод навършване на 120 години от първото групово изкачване на Черни връх.
Ентусиастите тръгнаха в ранни зори от сборен пункт "Лифт Драгалевци" по стъпките на Алеко Константинов на масов поход до Черни връх, предаде БГНЕС.

Организаторите на инициативата, вдъхновените студенти от сайта "Българска история", успешно възкресиха за поредна година една позабравена традиция.

Изкачването на върха, извършено от големия писател Алеко Константинов и сподвижниците му през 1895 година, се счита за рождена дата на организирания туризъм в България.

А днес "По стъпките на Алеко" е посветено и на 152-та годишнина от рождението на твореца.

"Винаги казваме, че една велика личност има нужда от признание, а днешният поход е именно това- да се съберат много хора и да си спомнят за Алеко", сподели един от организаторите на похода- студентът Марио Мишев.

Той и колегите му са приятно изненадани, че тази година ентусиастите планинари са двойно повече, отколкото през миналата година.

"Вярвам, че не всеки, а именно личността на Алеко Константинов е способна да обедини толкова много млади българи- той е истински гений, защото успява чрез иронията и сатирата да разобличи най-тъмните ни страни и да ги превърне в нещо, което забавлява хората и ги кара да се усмихват", добави Марио Мишев.

Той държеше букет свежи хризантеми и съобщи, че като организатори са помолили участниците, ако искат, да носят цветя, за да ги положат на паметната плоча на писателя на Черни връх.

Алеко Константинов (Щастливеца) е срещнал смъртта си на 34 г., на 23 май 1897 г., при неуспешен атентат срещу неговия съпартиец Михаил Такев. В памет на големия българин са именувани редица места като нос Алеко на антарктическия остров Ливингстън, връх Алеко в Рила и местността и туристическия център "Алеко" на Витоша.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини