Комисия одобри отстраняването на Цветан Гунев от БНБ

Парламентарната комисия по правни въпроси единодушно одобри освобождаването от длъжност подуправителя на Българската народна банка Цветан Гунев.
Проекторешението на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов бе подкрепено, след като вчера лидерът на партията Бойко Борисов заяви, че е изключително важно парламентът да вземе решение за избиране на подуправител на БНБ.
Най-важният сектор е Банковият надзор, за който отговаряше Гунев, а от месеци той не е на работа, подчерта премиерът.

В мотивите на проекторешението на Цветанов е записано, че в момента срещу Гунев има повдигнати обвинения за действия, извършени като подуправител и ръководител на управление "Банков надзор". С решение на Софийския апелативен съд той бе отстранен окончателно от длъжност на 11 декември, тъй като с присъствието си в банката би могъл да възпрепятства провежданото разследване.

Възможността за подобно освобождаване на член на независим орган като БНБ е заложена в чл. 14 на Закона за БНБ. В него е записано, че НС може да прекрати предсрочно правомощията на член на Управителния съвет, ако той е във фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от 6 месеца или ако е признат за виновен за съществено нарушение на служебните задължения.

Друг мотив посочен е, че от средата на месец юни миналата година Гунев фактически не изпълнява правомощията си на подуправител, тъй като след образуваното срещу него досъдебно производство излезе в отпуск.

Друг аргумент е, че Гунев не е приложил нужните надзорни мерки спрямо КТБ за констатирани нарушения и нередности в дейността й. Посочва се още, че изготвяните доклади не отразяват реалното състояние на банката, не е упражнявал надлежен контрол върху дейността на служителите в повереното му управление и е поддържал със собствениците на банката отношения, несъответни на изпълняваните от него надзорни функции.

Решението за отстраняване на Гунев беше взето без дебати и без присъствието на вносителя Цветанов. То ще ще стане окончателен факт след неговото приемане в пленарната зала от Народното събрание.

От БНБ засега не коментират, ще изчакат окончателното решение на депутатите, предаде БНР.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    12
    123
    1 0
    10:29, 16 яну 2015
    Иванчо Искров къде беше?
Последни новини