Китай предложи $3 млрд. заеми и помощ на съседите си

Китай предложи повече от 3 милиарда долара заеми и помощ на съседните държави Камбоджа, Виетнам, Мианмар, Тайланд и Лаос за подобряване на инфраструктурата, производството и за борба с бедността, съобщава държавната медия Xinhua, предаде Ройтерс.

Китайският премиер Ли Къцян заяви, че предложението включва 1 милиард долара за инфраструктура, 490 милиона долара за справяне с бедността и 1,6 милиарда долара специални заеми за износен производствен капацитет.

По време на 5-та среща на Greater Mekong Subregion (GMS) Economic Cooperation в Банкок Къцян също обеща 16,4 милиона долара помощ за справяне с бедствията покрай река Меконг.

Всичко това е важна част от нашите усилия да подобрим сътрудничеството между Китай и страните от АСЕАН...ние сме готови да работим с петте държави за изграждане на нова работна рамка за задълбочаване на сътрудничеството и да допринесем за партньорство на едно ново ниво, каза той.

Къцян съобщи още, че Китай планира да изнася електроенергия, телекомуникационни услуги, стомана и цимент за съседите си по регионални транспортни маршрути.

Ли е в Тайланд на двудневна среща на регионалните държави.

В петък Пекин обяви, че ще изгради 867-километрова жп мрежа в Тайланд и ще купи два милиона тона ориз от страната.

Миналият месец в Мианмар премиерът на комунистическата държава предложи 20 милиарда долара заем за страните от Югоизточна Азия. Повече от 120 милиарда долара са обещани от Китай от май тази година на Африка, Югоизточна Азия, Централна Азия, след като Пекин реши да сътрудничи с държавите след месеци на напрежение заради териториални спорове и други проблеми.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини