Руската централна банка и финансовото министерство изливат милиарди долари на валутния пазар

През първата половина на декември руската централна банка е похарчила 10.302 милиарда долара за поддържане на курса на рублата чрез валутни интервенции, съобщи РБК. Само на 15.12 са били продадени 1.9 милиарда долара. Министерството на финансите също обяви, че започва да разпродава останалите си доларови резерви.

През октомври разходите за редовните интервенции на банката са възлизали на 29.26 милиарда долара, което не попречи в рамките на месеца курсът на долара да нарасне от 39 до 43 рубли за долар.

В началото на ноември Банк России продаде на вътрешния валутен пазар 1.05 милиарда долара, след което на 10 ноември обяви, че престава да ползва валутен коридор и валутни интервенции при достигне на границите му.

До края на ноември обаче централната банка не напусна валутния пазар. Още на 1 декември, когато курсът на еврото достигна 67 рубли, а доларът – 54, банката продаде 700 милиона долара. От 7 декември интервенциите отново станаха ежедневни, като на 14 декември Банк России вля в пазара 2.383 милиарда долара.

Министерството на финансите от своя страна днес обяви, че започва да разпродава валутните си резерви, и определи курсовете на долара и еврото към рублата като "крайно завишени". Валутните запаси в бюджета на Руската федерация са около 7 милиарда долара.

Заместник-министърът на финансите Алексей Мойсеев заяви пред журналисти, че министерството е готово да продава валута на пазара, докато това е необходимо.

В хода на търговете на Московската борса сутринта курсът на долара достигна 72.7 рубли, а еврото се покачи до 92.195 рубли. След изявлението на министерството на финансите курсовете спаднаха до 62 рубли за долар и 77 рубли за евро, но към 11:20 часа българско време се бяха покачили отново до съответно 68.49 рубли и 85.58 рубли.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Nq
    nqma takava darjava kato bg
    0 0
    15:23, 18 дек 2014
    otvetniq ydar e mnogo lesen / Rusia kazva si4ko koeto prodavame na van ni se pla6ta v rubla - i hop kazvame 4ao na dolara
Последни новини