МВР удря престъпниците с видеонаблюдение

До една година цялата страна трябва да бъде под видеонаблюдение с цел превенция на престъпността, основно битовата. Това съобщи на пресконференция в пловдивската община „Марица” вътрешният министър Веселин Вучков.
Той беше на място, за да се запознае с действията на местната власт и кмета Димитър Иванов. Със съдействието на РУП Труд и шефа на областната полиция Пламен Узунов, по собствена инициатива управниците на общината до един месец ще поставят под видеонаблюдение всичките 19 села на територията на Марица.

След монтирането на първите 7 камери, престъпността в региона е намаляла с 30%. Проектът е изцяло финансиран от местната власт. Шефът на ОДП Пловдив Пламен Узунов подчерта, че ще поиска от ресорното министерство с видеонаблюдение да се обхване цялата област.

Следващата седмица ще бъде открита пълноценна система за видеонаблюдение в община Червен бряг.

„В момента преобладават импровизации на такива системи, за които общините нямат вина. Целта е такова видеонаблюдение да стане еднотипно, тогава ще е ясно кой финансира и кой поддържа системата. Предвижда се монтиране на стационарни и мобилни камери, включително и за контрол на пътното движение. Записите от тях ще бъдат на разположение на полицията и престъпността ще бъде ограничена до минимум”, смята министър Вучков.

На въпрос дали видеонаблюдението ще бъде монтирано и на места със съмнения за разпространение на радикален ислям, вътрешният министър обясни, че основно става въпрос за противодействие на масовата престъпност, но и при защита на човешките права.

„Трябва да се промени Закона за движение по пътищата така, че да отговаря на решението на ВАС. Трябва да се допусне законното използване на мобилните камери за електронен фиш. В момента камерите са 148 и отлежават в складовете. Ако се прибавят още 150, на практика няма да имаме нужда от патрули на пътна полиция”, смята министърът.

Вучков обясни още, че полицаи ще охраняват клоновете на всичките 9 банки в страната, които ще изплащат гарантираните депозити от КТБ.

„Направена е разстановка на силите на реда с цел да не се допуснат престъпления. Не е необходимо още в първия ден или седмица хората да теглят парите си. Струпването на много хора, които ще теглят по 200 хиляди лева в брой, създава предпоставка за престъпление За това сме вели превантивни мерки”, каза още министърът.

Относно акцията на ДАНС, която удари разпространението на радикален ислям, Вуцков добави: „ДАНС има пълно съдействие от наша страна. Единствената цел е да се съберат годни доказателства за пред съда. Очевидно е, че след като наказателното производство напредва и то от гледна точка на обвинителната теза, значи има доказателства в подкрепа на обвиненията.”

Източник: Блиц

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Wo
    woooo
    3 0
    20:23, 30 ное 2014
    Стига с тия мобилни камери слагайте стационарни които нямат нужда от пазене.Вколите на КАТ спят по цял ден двама дебели и мързеливи ченгета да пазят камерите.Ченгетата на пътя пеш а камерите стационарни.
  • 2
    Пи
    питане
    1 0
    01:01, 1 дек 2014
    Може ли някой да ми каже дали записа от частни камери има сила в съда?
    Купихме си камери които искаме да поставим в селски имот,някой ни каза,че е безсмислено защото този запис няма никаква тежест.
Последни новини