Младежи разискваха как да се подготвят за света на бизнеса

Отбор "Джуниър предприемач" - победител в надпревата

15 ученици от ПГСС "Васил Левски" ще получат сертификати за участие в Световната седмица по предпремачество в дните между 17 и 23 ноември.

За седма поредна година Фондация Джуниър Ачийвмънт организира и провежда този форум в България. Целта на глобалната инициатива, е да вдъхнови младите хора да изследват потенциала си и да се развиват чрез иновации, въображение и творческа мисъл; да насърчи предприемачите да мислят глобално, превръщайки идеите си в реалност.

Учениците, от местната професионална гимназия, които се включиха в иновационния лагер са в 11 и 12 клас и изучават професиите Икономист, Агроеколог и Оператор информационно осигурявне. Те бяха разделени в три отбора, разделени чрез жребий. Проблемът, за който трябваше да намерят решение в рамките на два часа беше: Как младите хора могат да навлязат по – добре подготвени в света на бизнеса, как да станат конурентноспособни?

От отборите се искаше да представят инструменти и техники за обучение в посока на оптимизиране на учебното съдържание, модернизиране на образователния процес и разработване на нови методи на преподаване. За целта те разполагаха с достъп до Интернет. Накрая, в рамките на 3 минути трябваше да презентират своите идеи. Преподавателката Величка Василева и ученичката Венета Станкова,участничка в националния еколагер „Зелено предприемачество ,организиран от Джуниър Ачийвмънт консултираха учениците и ги насочваха в техните предложения във връзка с казуса. Представянето беше оценявано от жури в състав Венета Кичукова,Севдалина Йорданова и Мария Петкова - преподаватели в ПГСС. Критерии, за които следяха бяха иновативност, отговаряне на темата и оригинална презентация.

Отбор 1-„Креативни предприемачи“ се представиха с презентация, Отбор 2-"Джуниър предприемач" изготвиха на дъска интелектуална карта с предложения, а отбор 3-„Поглед в бъдещето“ описаха идеите си чрез презентация и чрез флип чарт. С минимални разлики в точките, на първо място бе класиран Отбор 2, на второ Отбор 1 и на трето Отбор 3. Учениците представиха различни методи за решаване на поставения казус, но се обединиха около необходимостта да повишат своите комуникационни умения. Те оцениха, че предприемачите се нуждаят от хора, които непрекъснато се развиват и променят и търсят нови възможности..


Иновационният лагер е нов образователен подход, разработен от Джуниър Ачийвмънт, който мотивира млади хора на възраст 15-19 г. да бъдат изобретателни и да поемат рискове в интерактивна среда и така развива тяхната предприемаческа нагласа. По време на лагера учениците се събират, за да разискват конкретно бизнес предизвикателство и да генерират идеи, които биха разрешили поставения казус за период от не повече от 24 часа, разполагайки единствено с достъп до компютри, Интернет и съветите на бизнес консултанти доброволци.

Теодора Кирякова

Материализирани проекти

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини