ДПС изненадващо защити зам.-министър Орхан Исмаилов

ДПС защити назначението на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната, срещу което се обяви ПФ. Две етнически партии играят обща игра, заявиха националистите.
Вчера лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че е възможно да оттеглят подкрепата си за кабинета, защото Орхан Исмаилов е "турски агент". Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов добави, че се притесняват от кандидатура на партия на етническа основа. Орхан Исмаилов - бивш кадър на ДПС, сега е в Народна партия "Свобода и единство", която е част от Реформаторския блок.

Очаква се обща позиция на Патриотичния фронт, която ще бъде ясна след среща с ГЕРБ. От управляващата партия ще разговарят и с коалиционните си партньори, които заявиха, че няма никакво основание Исмаилов да бъде оттеглен от поста.

В началото на днешното заседание на Народното събрание депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев прочете декларация от името на парламентарна група, в която се казва:

"Заявяваме с категоричност, че не приемаме и остро осъждаме безспорния дискриминационен и ксенофобски акт срещу български гражданин, притежаващ нужния образователен и административен ценз и ултимативните призиви за уволнение от работа само заради греха, че носи името Орхан Исмаилов".

Според ДПС е недопустимо различие от етнически, религиозен, езиков и културен характер да се представя като политическата демаркационна линия в обществото. Това е не само несправедлив и неморален акт, а категоричен рецидив на преддемократични модели, несъвместими със съвременно европейско гражданско общество, се заявава още в декларацията.

От ДПС изтъкнаха, че българският етнически модел е сериозен капитал и ресурс за развитие и стратегическа ценност за България.

"Малцинствата могат да бъдат интегрирани ефективно само когато априори се признае идентичността им, а обратният случай по презумпция е асимилация. Убедени сме, че несистемният и националпопулистки профил на Патриотичния фронт ще постави в перманентен режим на провокации управляващата коалиция. Напомняме на управляващите две партии, че при допуснат компромис с базови демократични ценности в името на ефимерен коалиционен комфорт, би се стигнало неминуемо до загуба на проевропейска идентичност", заяви още Кърджалиев от името на ДПС.

От партията призоваха Бойко Борисов да не създава условия за "проява на лимитирана интеграция и толерантност с граници към малцинствата чрез своите послания". Надяваме се премиерът да е несломима бариера пред проявите на грозни дискриминационни атавизми от мракобесни времена, заявиха накрая от ДПС.

Симеонов: Двете етнически партии в обща игра

Веднага след това Валери Симеонов коментира пред журналисти по повод Исмаилов, че "този човек е позор за МО и за достойнството, което би трябвало да олицетворява един пост на зам.-министър".

„Видя се, че двете етнически партии всъщност са двете страни на една и съща монета. Те играят една обща игра, така че много внимателно трябва българските политици занапред да си определят отношението към партията на Касим Дал и ДПС. Явно, че това са две протурски партии, които работят в синхрон. Да сте чули ние да сме против назначаването на хора с турско-арабски имена? Да сте чули да сме казали нещо против Вежди Рашидов? Не! Не ни упреквайте в нещо, за което не сме дали основание“, добави лидерът на НФСБ.

И подчерта, че в партията му членуват и турци, и цигани и уважават етносите, но Исмаилов не можело да бъде в МО, защото бил представител "на една протурска партия", а всичките му текстове във Фейсбук били на турски език.

По повод това дали ще оттеглят подкрепата си за кабинета, Симеонов каза, че имат изключително уважителни партньорски отношения.

"Определящо през тези 24 часа ще бъде срещата, която ще имаме довечера с Бойко Борисов. Това не е коалиционна среща, а е поредният опит да решим по един такъв сравнително безболезнен начин въпроса. Ще бъдем заедно с Красимир Каракачанов на тази среща, защото ние сме партньори“, добави той.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    99
    999
    2 0
    19:09, 19 ное 2014
    Симеонов е напълно прав. Най-накрая един политик с достойнство и мисъл за българия. Дано успее в усилията си за спасение на българия. Пожелавам му успех.
Последни новини