Google се включи в битката с нелегалния риболов (видео)

Защитници на околната среда създадоха система за наблюдение, която ще помага в борбата с нелегалния риболов. Global Fishing Watch, показана на конгреса IUCN World Parks в Сидни, е дело на групата Oceana и се подкрепя финансово и технически от Google, съобщи The Verge.

Използвайки спътникови данни от SpaceQuest и софтуер на компанията SkyTruth, новата система показва на картата активността на над 20 хиляди плавателни съда от 2012 до 2013 г. Някои от тях са регистрирани като комерсиални риболовни кораби, докато други също се държат като такива, без да имат регистрация. Нелегалната активност се осветява на картата с червени и оранжеви точки.

Запасите от риба постепенно се изчерпват, което е сериозна заплаха за околната среда и икономиката. По данни на Oceana, нелегалният риболов нанася вреди в размер на 10 до 21 милиарда долара годишно.

В момента Global Fishing Watch показва активността на плавателните съдове само за последните две години. Постепенно Oceana ще добавя свежи данни, за да могат правоохранителните органи да взимат своевременни мерки. Планът предвижда създаване на публична версия на услугата, която ще показва данните почти в реално време.

Oceana използва системата за мониторинг на плавателни съдове, които вече са забелязани да извършват нелегален риболов. С течение на времето, Global Fishing Watch може да се окаже важен фактор в съблюдаването на законите за риболова.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Же
    Жеко Димитров
    2 0
    13:37, 19 ное 2014
    Веднага да направи "мониторинг" над яз. Тракиец!
Последни новини