Оптични илюзии, които ще изиграят мозъка ви

Над 1000 британски ученици гласуваха за книга за оптични илюзии. Така тя стана победител на тазгодишната награда "Книга на годината" на Кралското общество на младите хора.

Написана е от Клайв Гифорд. Книгата обяснява как мозъкът ви вижда цветове, размери, форми и дори движения, които всъщност не съществуват. "Не мога да обясня как работят оптичните илюзии, без да дам на читателя представа за структурата и работата на мозъка", обяснява Гифорд за The Guardian. Все още имаме много да учим за това как работи мозъкът, но има теории как най-добре да бъде заблуден.

Двата оранжеви кръга са еднакви. Не? Ама да. Лилавите определят различното им възприемане



Някои от най-старите илюзии използват прости цветове и форми, за да подведат нашето чувство за мащаб и перспектива. Виждаме също големи кръгове, които изглеждат непропорционални, успоредни линии, които се сближават, и стълбища, които никога не свършват. Други, като слонът с отделени крака, вероятно объркват нашата склонност да виждаме в модели и да попълваме визуалните пропуски.

Колко крака има този слон?

Илюзиите, които се движат, са може би най-интересното. Нашият мозък непрекъснато пресканира нещата, които смята за нужно, точно "както цифров фотоапарат непрекъснато фокусира автофокус", казва Гифорд. Разположените правилно цветови контрасти и последователни форми може да надхитрят мозъка ни и да виждаме, че се движат, макар да знаем, че не е така.

Гифорд е журналист и автор, който е написал потресаващ брой книги и компютърни наръчници. Кралското общество на младите хора присъжда наградата за научнопопулярна книга и това се отсъжда от деца до 14-годишна възраст.

Размерът също има значение - червените листа на зелен фон ще се вълнуват, когато кликнете върху картинката.

Още за книгата и илюзиите тук.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини