Шистовите инвеститорите бягат от Полша

Прехваленият бум за добив на шистов газ в Полша по същество се превръща в скъп и безперспективен проект, пише "Файненшъл таймс". Осъзнавайки това, чуждестранните нефтогазови компании се оказват от добива, като обясняват това с бюрократични препятствия и неприятелски инвестиционен климат.

Разработката на находищата в Полша може да отнеме най-малко 6 години, докато те станат търговски жизнеспособни, уточнява вестникът.

Полша разчиташе, че ускореното разработване на находищата от шистов газ ще й позволи да си осигури алтернатива на руските доставки, което ще и помогне да разреши и политически, и икономически проблеми. Големи компании като "ЕксънМоубил", "Тотал", "Коноко Филипс" навлязоха в страната, изкупувайки сондите. Но днес от 11 чуждестранни компании, решили да инвестират през последните 4 години в полския пазар на шистов газ, 7 се отказаха от своите планове, нищо че бяха вложили общо 623 млн. евро.

Сега полските национални компании PKN Orlen, Lotos и PGNiG ще трябва да разчитат на подкрепата на правителството, а останалите чуждестранни играчи да изчакат как ще се развие ситуацията.

За бягството на инвеститорите и за разочарованието от добива на шистов газ в Полша спомогна и падането на световните цени на енергоносителите, отбелязва вестникът.

През 2011 г. се предполагаше, че запасите от шистов газ в Полша ще стигнат за 300 години. Правителството заговори, че страната ще може да се конкурира с Норвегия. Днес обаче се говори не за 300, а само за 55 години. Но нито една от 66-те работещи сонди засега не потвърди състоятелността на добива, констатира "Файненшъл таймс".

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ба
    Балцерович
    0 0
    17:47, 17 ное 2014
    Всичкего най лебшего! Подарете и на Украинските блядове въглища за централите - без пари!Майдана ще ви благодари!
Последни новини